Sudija: Šofranac i Vukmirović nisu krivi za bombaški napad na "Vijesti"

Oni su optuženi da su, 26. decembra 2013. godine, postavili 300-400 grama eksploziva, ispod kancelarije Jovovića, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa izazivanjem opšte opasnosti
97 pregleda 11 komentar(a)
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2015. 12:15h

Marko Šofranac i Nemanja Vukmirović nijesu postavili eksploziv ispod kancelarije glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Nenada Vujanovića.

Oni su optuženi da su, 26. decembra 2013. godine, postavili 300-400 grama eksploziva, ispod kancelarije Jovovića, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa izazivanjem opšte opasnosti. U optužnom predlogu piše da je Vukmirović postavio eksploziv, dok mu je Šofranac čuvao stražu...

Sudija smatra da je takva optužba paušalna i neutemeljena, jer nijednim dokazom nije utvrđeno da su njih dvojica postavila eksploziv.

"Sud je našao da odbrane okrivljenih nijesu obesnažene sprovedenim dokazima, osim u dijelu da je do kontaminacije eksplozivom moglo doći miniranjem puta... vještaci su rekli da se eksploziv ne koristi u te svrhe, ali to nije od uticaja", naveo je sudija.

Vukmirović je, u svojoj odbrani, između ostalog, tvrdio da je pomagao svom ocu na selu, kada se širio i minirao put, obrazlažući prisustvo čestica TNT-a na svom automobilu, patikama i rukavicama pronađenim u gepeku.

Forenzički centar je, vještačeći unutrašnjost rukavica, koje su oduzete iz Vukmirovićevog "reno senika", utvrdio prisustvo biološkog materijala koje vjerovatno pripada bliskom srodniku Vukmirovića.

Sudija je, obrazlažući to što je na djelovima garderobe optuženih nađen eksploziv, rekao da su i vještaci hemijske struke naveli da dio kontaminacije ekplozivom može doći putem bilo kakvog kontakta.

"Do kontaminacije je moglo doći na bilo kom mjestu... Na primjer, mogao se slučajno rukovati s bilo kojim licem, pa je i tako moglo doći do kontaminacije. To ne može biti pouzdan dokaz o krivici", zaključio je sudija.

Na Šofrančevoj jakni, trenerci i patikama, ranije su pronađeni tragovi TNT.

Vujanović je dodao i da je odbrana optuženih potvrđena i iskazom svjedoka Vuka Krute, ali i listinzima, koji potvrđuju navode kuda su se njih dvojica kretala te večeri.

Za antropološko vještačenje je naveo da nije dovoljno pouzdano, dok je za razliku od tužioca, smatrao da je jedan od ključnih dokaza za utvrđivanje krivice rezultat vještačenja saobraćajne struke.

"Vozilo Vukmirovića je zabilježeno kamerom sa "Pobjede", i u skladu je sa odbranom Vukmirovića i njegovim kretanjem utvrđenim listinzima, pa kada se dovede u vezu sa ovim vještačenjem, isključena je mogućnost da je bio on”, smatra Vujanović.

Vještačenjem saobraćajne struke je utvrđeno da osobe sa video-snimka nijesu mogle za vrijeme koje je zabilježeno na snimku, da nestanu iz kadra, uđu u vozilo, pokrenu ga i prođu Bulevarom revolucije.

"Vijestima" nije poznato da su policija i tužilaštvo istraživali ko je naložio napad na redakciju, jer do sada nijesu utvrdili ni eventualni motiv optuženih.

Bonus video: