Tivatski Centar za kulturu obilježio „Noć muzeja“

Na oba nivoa galerije u ljetnjikovcu „Buća-Luković“ postavljena je izložba crteža „Dinezija crte“, autora Josipa Korošeca, slikara istoričara umjetnosti i konzervatora iz Slovenije, dok je u u kapelici Svetog Mihovila u atrijumu ovog srednjevjekovnog kompleksa, prezentovana izložba ,,Sakralna baština Tivta“, autorki Dušice Kovačević i Radmile Adžić
110 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2015. 11:01h

Trajanje je ono što opsjeda ljudsko biće na pravi način, a muzeji su mjesta gdje se to spoji – svijest o našoj prolaznosti i mali osjećaj da možemo biti neprolazni. Oni koji teže neprolaznosti najbolje će razumjeti svoju prolaznost - znaće koliko su mali u tom vremenu i znaće da ipak je samo zrno koje su mogli ostaviti, bilo dovoljno njihovog postojanja. Muzeji su pravo mjesto da nas na taj način podsjećaju na vrijeme. Oni koji su više u muzejima, bolje vide budućnost, kazao je sinoć, otvarajući u Tivtu međunarodnu manifestaciju „Noć muzeja“, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Tivatski Centar za kulturu ovaj je datum ove godine obilježio možda i na najreprezentativniji način do sada – otvaranjem čak četiri izložbe u svim raspoloživim prostorima kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković“, te otkrivanjem nove umjetničke statue „Jato“ koja će ubuduće stalno krasiti Trg od kulture, ispred ulaza u gardsku galeriju.

Reprezentativno djelo akademskog vajara Rajka Sušića iz Nikšića, sastoji se od velike ajkule okružene sa nekoliko manjih riba i svojom tematikom i materijalom od koga je napravljeno – metalom na kamenu- sublimira život Tivta, grada vještih zanatlija i brodograditelja, odvajkada upućenih na more. Već prvih sati nakon otkrivanja, Sušićeva statua postala je novi jedinstveni lendmark Tivta i mjesto uz koje su se fotografisali brojni Tivćani i turisti.

Na oba nivoa galerije u ljetnjikovcu „Buća-Luković“ postavljena je izložba crteža „Dinezija crte“, autora Josipa Korošeca, slikara istoričara umjetnosti i konzervatora iz Slovenije, dok je u u kapelici Svetog Mihovila u atrijumu ovog srednjevjekovnog kompleksa, prezentovana izložba ,,Sakralna baština Tivta“, autorki Dušice Kovačević i Radmile Adžić.

Posjetioci su bili u prilici i da pogledaju stalnu etnografsku zavičajnu muzejsku postavku koja je smještena u objektu do kule ljetnjikovca „Buća-Luković“, a u kuli je preksinoć zablistala nova reprezentativna muzejska izložba pod nazivom „Praistorijska staništa i kulturni pejsaž“.

Autori ove vrlo sadržajne izložbe posvećene praistorijskim staništima na tlu današnje Crne Gore su Predrag Lutovac, Lidija Ljesar, Magdalena Radunović i Dušica Kovačević.

„Kroz ovu postavku, prezentovali smo kameno doba na teritoriji Crne Gore, na nešto drugačiji način nego što se to do sada radilo, ukazujući osim na pokretnu kulturnu baštinu - premete i arheološke fragmente, i na same naše arheološke lokalitete poput Crvene stijene, Spile, Bioča, Kremenštice, Radmanske klisure...kao dio iskonskog kulturnog pejsaža. Ovu su prve karike u lancu nečega što zovemo nepokretna kulturna baština Crne Gore i izložba koja predstavlja razvoj čovjeka na području današnje Crne Gore od neandertalca do homo sapiensa u periodu od oko 160.000 do 5.000 godina proje nove ere“, kazala je koautoka izložbe, mr Lidija Ljesar, direktorica Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore.

U muzičkom dijelu programa nastušili su violinistkinja Milena Petković i gitarista Romeo Lukšić.

Galerija

Bonus video: