Zbirka pomorskog nasljeđa u Tivtu obilježila “Noć muzeja”

U muzičkom dijelu programa nastupio je džez sastav “Giselle bend”
230 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2015. 11:29h

“Od brodskih linija do linija broda” naziv je izložbe dokumenata i fotografija koja je sinoć otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, a čime je ta ustanova obilježila međunarodnu manifestaciju “Noć muzeja”.

“Ovo su plovila koja kao i ljudi, imaju svoju priču, svoju istoriju i svoju dušu. Brodovi koji su ovdje prikazani, otrgnuti su od zaborava, a na žalost, živimo u vremenima kada zaborav postaje naše kolektivno pamćenje. Stoga se na ovaj način prisjećamo i zaboravu pokušavamo otrgnuti neke od tih brodova sa kojima je i od kojih je ovaj grad živio - od najmanjih i nepravedno zapostavljenih barkasa, kutera i drvenih barki na jedra i vesla, preko ratnih brodova, do nekih velikih putničkih brodova čija je životne storija dovoljno interesantna i za film”, kazao je autor izložbe, istoričar Dražen Jovanović.

Na izložbi je prikazan dio bogate arhivske i dokumentarne građe muzeja što danas baštini skoro 120 godina tradicije nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu. Život i sudbina pojedinih brodova, prikazani su kroz vrijedne dokumente - od inicijalne ideje za njihovu izradu - prvobitnih proračuna i tehničkih nacrta, ugovora sa brodogradilištem i klasifikacionim društvima, do fotografija već izgrađenih brodova.

Među izloženim eksponatima su i neki izuzetno rijetki i vrijedni – poput tehničkog nacrta svečanog (gala) veslačkog čamca dugog 10 metara koji je u Arsenalu trebao biti izgrađen za jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Posjetioci su kroz izloženi materijal mogli da saznaju i niz jedinstvenih detalja iz prošlosti nekih od brodova što su na ovaj ili onaj način obilježili pomorsku istoriju Tivta i istočne obale Jadrana- poput krstarice Kraljevske mornarice Jugoslavije “Dalmacija” – jedinog broda kojem je spjevana čitava jedna poema, nosača hidroaviona “Zmaj” što je igrom slučaja u njemačkoj službi tokom Drugog svjetskog rata, postao prvi nosač helikoptera na svijetu, reprezentativnog austrougarskog putničkog parobroda “Višegrad” što je pod kasnijim imenima “Karađorđe” i “Proleterka” svojom službom, ali i trima velikim havarijama koje je doživio, ostavio neizbrisiv trag u istoriji pomorstva 20.vijeka na Jadranu, do jednog od svojevemeno najbržih brodova na ovim prostorima – torpednog čamca “Četnik” jugoslovenske Kraljevske mornarice, ili legendarnog tendera “Marljivi” što je službovao u trima mornaricama i decenijama bio neizbrisiv dio i vojnog i civilnog života u Boki.

“Napraviti brod ili barku, nije nimalo lak posao – tu treba i puno iskustva i puno vještine i još više znanja.Od prve ideje, preko prve konstruktivne linije povučene na papiru, do prve vožnje morem, treba proći zaista trnoviti i težak put, a ova izložba samo je mali segment tog dugog i napornog puta što su zajedno prolazili konstruktori i graditelji ovih brodova, ali u konačnici, i sami ti brodovi kao njihova “djeca”, istakao je Jovanović.

U muzičkom dijelu programa nastupio je džez sastav “Giselle bend”.

Galerija

Bonus video: