CIGRE: Krajnje vrijeme da počne izgradnja drugog bloka TE

U skladu sa ciljevima CIGRE, na Savjetovanju, koje je održano ove sedmice, su kroz 15 studijskih komiteta i 106 referata stučnoj javnosti prezentovana najnovija znanja i iskustva iz oblasti elektroenergetike
0 komentar(a)
TE Pljevlja, Tmušice, Foto: Vijesti online
TE Pljevlja, Tmušice, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 17.05.2015. 10:28h

Krajnje je vrijeme da počne izgradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja uz poštovanje svih standarda za zaštitu životne sredine, zaključeno je na Savjetovanju Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CIGRE) u Igalu.

U ovim aktivnostima uloga Crnogorskog komiteta CIGRE je, kako je ocijenjeno, značajna, jer se očekuje da će eksperti koje ona okuplja, uz već uspostavljenu komunikaciju sa ekspertima iz okruženja i šire, pomoći uspješnoj realizaciji zacrtanih aktivnosti i projekata u energetskom sektoru, a posebno stvaranju stručne osnove za uspješno vođenje i održavanje tako značajnih objekata.

U skladu sa ciljevima CIGRE, na Savjetovanju, koje je održano ove sedmice, su kroz 15 studijskih komiteta i 106 referata stučnoj javnosti prezentovana najnovija znanja i iskustva iz oblasti elektroenergetike.

"Obuhvaćene su mnoge teme značajne za elektroenergetski sistem u oblasti proizvodnje, prenosa, distribucije električne energije i zaštite životne sredine. Savjetovanje je okupilo više od 200 stručnih i naučnih radnika i poslovnih ljudi iz elektroenergetskih kompanija, industrije, projektantskih, konsultantskih, naučno istraživačkih organizacija i Univerziteta iz Crne Gore i regiona“, navedeno je u saopštenju predsjednika Organizacionog odbora za pripremu Savjetovanja, Momira Grbovića.

Učesnici Savjetovanja, kako je dodao, imali su mogućnost da u diskusijama koje su vođene na sjednicama Studijskih komiteta daju doprinos rješavanju aktuelnih problema u elektroenergetskom sektoru Crne Gore, kome predstoje brojne aktivnosti u narednom periodu.

Radni dio Savjetovanja otvoren je okruglim stolom Budućnost elektroenergetike Crne Gore i na njemu je ukazano na neophodnost prekidanja višedecenijske potpune pasivnosti u oblasti korišćenja raspoloživih energetskih potencijala u Crnoj Gori.

„Cilj je da se donosiocima odluka u oblasti elektroenergetike skrene pažnja da Crna Gora treba da, u što kraćem periodu, prestane da bude uvoznik električne energije. Potrebno je da se pristupi stvaranju uslova za intenzivan razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori, izgradnji novih izvora električne energije, modernizaciji proizvodnih i prenosnih objekata, korišćenju obnovljivih izvora energije, a posebno hidro energije, kao i energije Sunca i vjetra“, poručeno je sa Savjetovanja.

Veliki pokrovitelj 4. Savjetovanja bio je Crnogorski elektroprenoni sistem (CGES) koji je, kako je saopšteno, time pokazao da shvata značaj CIGRE u oblikovanju budućnosti elektroenergetike Crne Gore.

Pored CGES-a, pokrovitelji su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Siemens i Hidroenergija Montenegro iz Berana.

Na svečanom otvaranju su dodijeljene nagrade za životno djelo zaslužnim inženjerima iz CGES-a Nikoli Mihaljeviću i Vasiliju Bašanoviću.

Bonus video: