Herceg Novi domaćim međunarodnog festivala horova

Takmičarski dio festivala biće održan u crkvi Svetog Jeronima, a učesnici su raspoređeni u dvije kategorije
143 pregleda 0 komentar(a)
Festival horova
Festival horova
Ažurirano: 05.10.2018. 07:35h

Međunarodni festival horova na kome će učestvovati devet horova iz Crne Gore, Rusije, Ukrajine, Srbije i Slovenije počinje u večeras u Herceg Novom, od 18.30 časova na "Trgu od muzike", ispred Muzičke škole u Starom gradu.

“Festival ima jasan umjetnički fokus i veliki lokalni, nacionalni ali i međunarodni značaj, jer nam je namjera da budemo dio evropske horske asocijacije ‘Evropa cantat’. Pored njegovanja plemenitog horskog zvuka u različitim stilovima horskog pjevanja, strateški ciljevi festivala su obogaćivanje muzičkog života Herceg Novog, prijateljski susreti, kao i razmjena umjetničkih ideja”, saopštili su organizatori.

Takmičarski dio festivala biće održan u crkvi Svetog Jeronima, a učesnici su raspoređeni u dvije kategorije.

U kategoriji dječjih i omladinskih horova su: „Vesnivka“ iz Kijeva, „Zvezdice“ iz Leskovca, „Sozvuchije“ iz Moskve, „Nadia“ iz Temopolja, vokalni sastav Poljoprivredne škole iz Futoga i hor ”Oblivion esemble” iz Moskve, a u kategoriji odraslih: Mladalački kamerni hor iz Umanja, Mješoviti pjevački hor „Adoramus“ iz Logateca i Gradski mješoviti hor Bijelo Polje.

Žiri čine dirigenti Sergej Savenko iz Ukrajine, Dragana Jovanović iz Srbije i Aleksandra Knežević iz Crne Gore, a hor koji osvoji najviše poena nagradiće priznanjem “Laureat”.

Revijalnim koncertom ukrajinskog omladinskog hora „Nadia“ i ruskog dječjeg hora „Sozvuchije“ u nedjelju će biti završena trodnevna manifestacija koji četvrti put organizuje NVO “Fortuna” sa strateškim partnerima; Muzičkom školom Herceg Novi i crkvom Svetog Jeronima.

Bonus video: