Tri zlatna pravila ličnih finansija koja vrijede otkad je svijeta i vijeka

Dok se u socijalizmu ulagalo u nekretnine, danas su dostupni fondovi i akcije preduzeća
6 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 09:39h

U sklopu svoje serije o ličnim finansijama, blog Lifehacker donosi tri zlatna pravila koja vrijede uvijek i za sve.

To su, kako prenosi Stratego, pravila koja se ne mijenjaju. Dok se u socijalizmu ulagalo u nekretnine, danas su dostupni fondovi i akcije preduzeća. Ali osnove ostaju iste jer je uvijel bolje uložiti novac nego ne učiniti ništa s njime, ili, još gore, potrošiti ga.

Evo pravila koja vrijede danas baš kao i prije sto godina:

* Trošite manje nego zarađujete: ako vam je mjesečna plata 500 eura, a trošite 520, naizgled malom razlikom upadate u spiralu dugova koja vas može uništiti. Ako trošite tačno koliko zarađujete, nećete biti spremni za hitne situacije i velike životne promjene. Trošite li manje nego zarađujete, moći ćete uštedjeti, pripremiti se za budućnost, nositi se s neizbježnim životnim krizama. Što je veća razlika između prihoda i potrošnje, tim bolje.

* Uvijek mislite na budućnost: To se ne odnosi samo na penzionerske dane. Iako se mora odnositi i na penziju – penzije su već toliko niske da se od njih ne može živjeti. S obzirom na nesrazmjer broja radnika i penzionera, očekujte da će biti i manje kada se penzionišete. Ne očekujte pomoć države. Ali, misao na budućnost odnosi se i na druge situacije. Ako želite kupiti nešto na rate bez kamata, kako to danas nude na tržištu kartica, budite sigurni da ćete moći platiti sve rate, ili nemojte kupiti. Fond za krizne situacije će Vam pomoći da prevladate neočekivane događaje. Plan za penziju će vas spasiti kad više ne budete mogli raditi. U ličnim finanaijama uvijek morate gledati puno dalje od tekućeg mjeseca.

* Neka novac zarađuje novac: Da li znate zašto su bogati sve bogatiji? Jer novac može sam rasti dok vi spavate, ako ga imate ušteđenog. Dobro uložen novac se vremenom umnožava. Nemojte samo sve strpati na štedni račun ili utopiti u nekretninu. Uložite u instrumente koji će vam donijeti više novca nego što ste imali na početku. To može biti investicioni fond, ulaganje u vlastiti posao, čak i obrazovanje kako biste mogli napredovati u karijeri do bolje plaćenog posla.

Bonus video: