Žrtve nasilja pokalaze talenat

"Imali smo radionice za šivenje, koje je pohađalo 12 polaznica i radionice za sito štampu i grafički dizajn. Dizajn proizvoda nijesu radile korisnice, nego likovne umjetnice Tanja Markuš, Bojana Bogavac i Teodora Nikčević"
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2015. 06:42h

Polaznice kurseva za šivenje, sito štampu i grafički dizajn, koje je organizovala NVO “Centar za ženska prava”, prodavale su juče svoje proizvode u okviru humanitarnog bazara “Noice of fashion”.

Posjetioci bazara su na štandu ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu mogli da kupe platnene torbe za 12 eura, majice za deset i ešarpe sa raznim motivima za 15 eura.

Izvršna direktorica NVO “Centar za ženska prava” Maja Raičević kazala je da su izložili proizvode, koji su rezultat kreativnih radionica koje su, uglavnom, pohađale osobe sa iskustvom porodičnog nasilja, koje su u riziku od siromaštva ili su samohrane majke.

"Imali smo radionice za šivenje, koje je pohađalo 12 polaznica i radionice za sito štampu i grafički dizajn. Dizajn proizvoda nijesu radile korisnice, nego likovne umjetnice Tanja Markuš, Bojana Bogavac i Teodora Nikčević", kazala je Raičević. Obuka je, kako je istakla, trajala tri mjeseca.

"Ovo je drugačiji pokušaj, da ne pružamo samo pravnu pomoć i psihološko savjetovanje, već i da ekonomski osnažimo naše klijentkinje da prevaziđu socijalnu isključenost, kojoj su mnoge od njih izložene, ne samo zbog nasilja, već i zbog prilično prisutnog siromaštva", ocijenila je Raičević.

Ona je istakla da će prikupljeni novac biti iskorišten za nastavak radionica, što je učinjeno i sa prihodima od prošlogodišnjeg bazara.

"Nadamo se da ćemo ovim putem uspjeti da uspostavimo neku održivost, da nemamo samo projekte koji se finansiraju od domaćih i stranih donacija, nego da na ovaj način pokrenemo jedan mali socijalni biznis koji će, vremenom, moći da sam sebe izdržava", kazala je Raičević.

Volonterka NVO “Centar za ženska prava”, Ljubica Smolović kazala je da volontira oko dva mjeseca i da je zadovoljna načinom rada u centru.

Radionice su realizovane u sklopu projekta “Oslobodi kreativnost. Osnaži sebe”, koji je osvojio treće mjesto na konkursu crnogorskog Telekoma “Za svako dobro”, kojim se finansiraju društveno - odgovorni projekti. Projekat je finansijski podržala i Fondacija Petrović Njegoš.

Galerija

Bonus video: