Promocija u Baru: Lekić je čovjek knjige "i kao strasni čitač i kao pisac"

"Da je Lekić napisao samo dvotomnu “Istoriju Italije” koju su “Vijesti" objavile 2011, vjerujte, to bi bilo dovoljno za jedan ljudski vijek"
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2015. 21:25h

U Dvorcu kralja Nikole večeras je promovisana nova knjiga Miodraga Lekića "Na putu za Damask". Nataša Marković, direktor izdavača knjige, beogradske kuće „Plavi jahač", kazala je da je ovo treća promocija, poslije Beograda i Podgorice.

"Premijera na “Kolarcu” u Beogradu bila je istinski doživljaj, preko 400 ljudi, posjetioci su sjedjeli na podu, ljudi su izlazili hipnotisani iz sale. Održala sam stotine promocija, ali, ovako nešto još nisam vidjela", rekla je Marković.

Ona je Lekićevo djelo opisala kao vrhunsku publicistiku, a za autora je rekla da je čovjek knjige “i kao strasni čitač i kao pisac”.

Između korica je sakupljeno četrdesetak od ukupno stotinu tekstova koje je Lekić objavljivao u proteklih deset godina u Beogradu, Crnoj Gori i Italiji, uz nekoliko novih priča.

"Da je Lekić napisao samo dvotomnu “Istoriju Italije” koju su “Vijesti" objavile 2011, vjerujte, to bi bilo dovoljno za jedan ljudski vijek. Nova knjiga još jednom pokazuje raskošne svijetove u kojima se kreće, Lekićevu erudiciju, prosto fascinira što u tekstu u kojem mislite da imate sve poznate činjenice, upoznete nešto novo, proistekli iz Lekićevog predanog istraživanja. Ovo je knjiga koju možete čitati gdje god da je otvorite", navela je Marković, dodajući da je urednik knjige bio takođe Baranin, mr Zoran Živković.

Lekić je nadahnuto govorio o poslijeratnom Baru, odrastanju na Pristanu, Starom Baru i Crmnici, “moj je svijet stvoren između Novog i Starog Bara”, ističući da su ga za život i diplomatski angažman sjajno pripremili "mediteranski duh Pristana, andrićevski duh Orijenta Starog Bara i crnogorski istorijski duh Crmnice”.

"U pogovoru djela, profesor Tanasković je ljubazno zapisao da je prednost knjige u tome da se ne mora čitati forsirano. Ja pišem sa dosta činjenica, to je danas demode, ali, činjenice su neophodne i treba ih se držati", rekao je Lekić.

U predstavljanju priča iz nove knjige, autor je posebnu pažnju posvetio osvrtu na “posljednjeg venecijanskog dužda”, slavnog italijanskog političara i privrednika Đuzepa Volpija koji je kroz investicije “Barskog društva” sa mješovitim italijansko-crnogorskim kapitalom početkom XX vijeka udario temelje današnjem Baru, od luke, hotela i radio-stanice do željezničke pruge. Time je, dodao je Lekić, zaslužio da njegovo ime dobije, ne samo ulica u Baru, već i na Cetinju i u Podgorici.

"Naslov knjige je po priči inspirisanoj nedavnim premišljanjima vrha američke administracije da li da napadne Siriju ili ne, u čemu je, i to je tragikomično, učešća uzela i crnogorska vlast svojim nervoznim saopštenjem podrške bombardovanju. Predsjednik SAD Obama je ipak odustao od napada i to je bio njegov "put za Damask”, biblijska metafora za lutanja i traženja sebe na putu, kao što je to uradio apostol Pavle koji je tokom svog puta za Damask prešao na stranu Isusa Hrista. U stvari, naši životi prolaze na putu za Damask", kazao je Lekić.

Moderator večeri bio je novinar i književnik Milan Vujović, a u muzičkom programu su nastupili Danica Nikić, Omer Hodžić i Džaja Beharović.

Galerija

Bonus video: