Cakuli: Za 24 godine u budžet sam uplatio više od 20 miliona

Inspektori sumnjaju da je Cakuli ukrao robu iz preduzeća, pa je prodao na crnom tržištu, kako bi stvorio privid nelikvidnosti
212 pregleda 0 komentar(a)
Džaudet Cakuli, Foto: Mne.ul-info.com
Džaudet Cakuli, Foto: Mne.ul-info.com
Ažurirano: 16.05.2015. 16:39h

Potpredsjednik Force Džaudet Cakuli (58) iz Ulcinja, njegova supruga Dijana (53) i Podgoričanka Emina Redžepagić (48) osumnjičeni su da su oštetili budžet za oko milion eura.

Inspektori vjeruju da je bračni par Cakuli, kao suosnivači preduzeća "Primus Electronics", počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u sticaju sa krivičnim djelom - prouzrokovanje lažnog stečaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Podgoričanku, koja je osnivač i direktor firme "Nuovi Libri", sumnjiče da im je pomogla pri izvršenju tih krivičnih djela.

Prema informacijama iz policije, bivšeg predsjednika Skupštine Opštine Ulcinj Cakuli i njegova supruga krivična djela počinili su tokom 2013. i 2014. godine, uz upotrebu firme "Primus Electronics".

Inspektori sumnjaju da je Cakuli ukrao robu iz tog preduzeća, pa da je, mimo legalnih tokova, prodao na crnom tržištu, kako bi stvorio privid nelikvidnosti firme.

"Na taj način je, uvećanjem dužničke osnove ovog pravnog lica, sumnja se, stvorio uslove D.C. da kao izvršni direktor ove firme, nadležnom organu podnese zahtjev za pokretanje stečaja, a sve u namjeri izbjegavanja namirenja obaveza prema povjeriocima i plaćanja poreza i doprinosa i drugih propisanih dažbina prema državi", saopšteno je iz policije.

Oni pojašnjavaju da su bračni par Cakuli i Redžepagić, time oštetili povjerioce i državu za 985.754,06 eura, koliko su za sebe pribavili nezakonito.

Redžepagić im je, tvrdi policija, pomogla iako je "znala ili morala znati" da su prouzrokovali lažni stečaj i u njihovo ime podnijela zahtjev za pokretanje stečaja u firmi Cakulija.

Cakuli: Za 24 godine u budžet sam uplatio više od 20 miliona

Osumnjičeni Džaudet Cakuli, rekao je "Vijestima" da jedini on snosi eventualnu krivicu za ono što se dešavalo u kompaniji "Primus Electronics".

“Ja sam jedini odgovoran za poslovanje kompanije”, kazao je.

Cakuli je, međutim, negirao da je stečaj planirano izazvan i da je bilo “namjerne utaje poreza”.

“Podsjećam, da je moja kompanija, za 24 godine, uplatila više od 20 miliona eura na račun poreza i doprionosa”.

Cakuli je rekao da je dug koji se pominje u krivičnoj prijavi Uprave policije, “destostruko viši od stvarnoga”.

On je istakao da je do stečaja došlo zahvaljujući lošem poslovanju kompanije u posljednje vrijeme i zbog odnosa banaka prema njegovoj firmi.

Nije konkretizovao o čemu se radi.

Policija sumnjiči Ukrajinku da je utajila oko 400.000 eura

Inspektori Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta juče su podnijeli krivičnu prijavu i protiv ukrajinske dravljanke Larisa Peljuhno (44), direktorice budvanske firme „Allianz Stroy“.

Ukrajinku policija sumnjiči da je utajila oko 400 hiljada eura.

"Sumnja se da je L.P. počinila krivično djelo tako što je izbjegla prijavljivanje nadležnim organima poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 337.535,32 eura i poreza na dobit u iznosu od 66.669 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

“Uskoro ću se obratiti javnosti i objasniti kako država postupa prema kompanijama koje su uvijek i redovno izmirivale sve obveze”, kazao je osumnjičeni Cakuli sinoć u razgovoru sa novinarom “Vijesti”.

Bonus video: