U Nikšiću otvorena izložba radova osoba sa invaliditetom

Na izložbi, koja je aukcijskog karaktera i koja će biti otvorena sedam dana, izloženo je 27 radova koje su naslikali polaznici kolonije iz Nikšića, Herceg Novog, Bara i Mojkovca, uz pomoć nikšićkih likovnih umjetnika. Posjetiocima je falilo riječi hvale za male, velike umjetnike od kojih su se pojedini prvi put “uhvatili u koštac” sa kičicom i bojama
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2015. 12:11h

U „Galeriji A“ u Nikšiću otvorena je izložba radova osoba sa invaliditetom nastalih u toku martovske kolonije koju je organizovalo Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju.

Na izložbi, koja je aukcijskog karaktera i koja će biti otvorena sedam dana, izloženo je 27 radova koje su naslikali polaznici kolonije iz Nikšića, Herceg Novog, Bara i Mojkovca, uz pomoć nikšićkih likovnih umjetnika. Posjetiocima je falilo riječi hvale za male, velike umjetnike od kojih su se pojedini prvi put “uhvatili u koštac” sa kičicom i bojama.

A umjetnici su ponosno stajali pored svojih djela raspoloženi za fotografisanje i komplimente.

“Ljudi iz svijeta umjetnosti kažu da će mnogi od njih imati i zavidnu umjetničku karijeru i naše je da im maksimalno u tome pomognemo. Pokazali su svoju vrijednost i kvalitet i mislim da su oni bogatstvo našeg društva, a svako društvo je uspješno, demokratsko i kvalitetno onoliko kakav odnos ima prema licima sa invaliditetom”, kazao je otvarajući izložbu Milorad Jovanović, potpredsjednik Opštine.

Obećao je pomoć lokalne uprave da osobama sa invaliditetom omoguće posao od koga će moći da žive i izrazio nadu da će se radovi sa izložbe naći u mnogim domovima i radnim prostorima.

Izvršna direktorica Udruženja Miluša–Cica Žugić kazala je da su polaznici kolonije pokazali kreativnost i talenat, kao i da su sve iznenadili urađenim radovima.

“Ovo je prvi put da su se osmjelili da iskažu svoja osjećanja, da utkaju svoju dušu u ova platna i samim tim značaj svega ovoga je daleko veći. Jako mi je važno da budu prihvaćeni, viđeni, da budu ispoštovani. Svaki naš korak ide prema tome i uvijek se trudimo da sve što se može učinimo u tim smjeru”, kazala je Žugić.

Prve umjetničke korake članovi Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju napravili su uz pomoć slikara Mila Albijanića.

Glavni donator izložbe je Američka ambasada u Crnoj Gori, dok su Opština Nikšić i galerija “A” pokrovitelji.

Žugić se posebno zahvalila slikarki Milki Delibašić koja je osmislila i pripremila izložbu.

“Dobila sam poziv da budem toga dana na Trgu i da neka svoja skromna likovna iskustva prenesem njima, a u suštini ja sam dobila lekciju od njih. Oni su mi dali lekciju života i hvala im na tome”, kazala je Delibašić i dodala da joj je bilo zadovoljstvo što je bila dio projekta.

“Svi ovi radovi su slikani srcem i zato su toliko posebni. Vaša radost, vaša hrabrost i snaga vašeg duha dali su mi inspiraciju da predložim da se ova izložba napravi”, kazala je Delibašić.

Žugić je na kraju večeri podijelila zahvalnice svima koji su pomogli u realizaciji kolonije i izložbe.

Galerija

Bonus video: