NA SNIMKU SE VIDI ŠTA SU RADILI OPTUŽENI

Suđenje za napad na Milivojevića: „Nismo znali ko je on, samo smo se glupirali”

Račić je rekao da se ne sjeća detalja, jer je bio pijan, dok je Mitrović priznao da je ušao u lokal
92 pregleda 15 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 16:29h

 Stefan Mitrović (23), Bojan Vujašević (21) i Nikola Račić (22), juče su na Sudu kazali da  nijesu ni na koji način ugrozili sigurnost izvršnom direktoru LGBT foruma Progres Stevanu Milivojeviću. Okrivljeni za ugrožavanje Milivojevića zbog  njegove seksualne orijentacije, tvrde da  nijesu ni znali ko je on i čime se bavi.

Milivojević je, međutim,  bio kategoričan, rekavši da su ga  sva trojica verbalno maltretirala i da je  strahovao da će ga i fizički napasti.

Trojici Podgoričana počelo je suđenje, pod optužbom da su prije mjesec  dana  ugrozili sigurnost direktoru Forum Progresa  zastrašujući  i omalovažavajući ga.

Optuženi su naveli da su te večeri, nakon par pića,  otišli nešto da pojedu i da su se nešto zezali ispred lokala u kome je bio oštećeni... Vujašević je ispričao da su se njegovi prijatelji  “nešto glupirali ispred lokala” i da je vidio  da ih neke djevojke iz kafića  slikaju.

“Nisam ni znao ko su, djevojka mi je rekla da je ova druga iz Evropske unije, izvinjavao sam se zbog glupiranja mojih drugova i rekao im da ne obraćaju pažnju na njih”, naveo je Vujašević.

Na pitanje  svog branioca, advokata Marka Ivanovića zašto im se izvinjavao, rekao je da su mu drugovi bili pijani i da su se nešto smijali i igrali.

Račić je rekao da se ne sjeća  najbolje  detalja, jer je bio pijan, dok je Mitrović priznao da je ušao u lokal i pitao zašto ga slikaju.

On je rekao da ga je fotografisanje iziritiralo,  ali da nije želio da se svađa.

Milivojević tvrdi   da su se optuženi tada  drali, udarali u staklo, grubo gestikulirali i da je  neko od njih  govorio: “Izađi napolje, peder.ino, čekamo te”.

“Teri je slikala, onda je ušao jedan od njih, njegov drug ga je povukao, pa su ponovo izašli, lupali po staklu, govorili vrlo ružne izraze  i prijetili, nakon čega sam zvao policiju”, naveo je Milivojević.

Na pitanje tužiteljke Romine Vlahović,  rekao je da su sva trojica bila aktivna, kako u gestikulaciji, tako i u prozivkama i prijetnjama.

Suđenje se nastavlja 26. maja.

Okrivljeni se terete da su vrijeđali i plašili Milivojevića, koji je bio u društvu njemačke poslanice Evropskog parlamenta Terese Teri Reintke i Almire Mučić. 

Na snimku se vidi šta su sve radili optuženi

Na snimku odgledanom u sudnici, na kojem nema tona,  vidi se  da trojica optuženih povremeno stoje ispred izloga, lijepe maramice po staklu i lupaju prema oštećenom.

“Mitrović gestikulira prema oštećenom. Vidi se da im Vujašević prilazi, obraća im se, stavlja ruku na rame Milivojevića, a zatim pruža ruku prema Reintke i  saginje se prema njoj. Vidi se da lijepe salvete kečapom, Račić gestikulira masturbaciju, okreće se leđima, pokazuje stražnjicu. Mitrović ulazi i sijeda sa njima za sto, nakon čega opet prilazi Vujašević i obojica izlaze iz lokala”, navela je sutkinja Željka Jovović. 

Vujašević je objašnjavao da se u trenutku, kada se saginjao prema ženskoj osobi, izvinjavao i molio da im oproste, dok je Milivojević tvrdio da im se Vujašević tada obratio prijetećim tonom. 

Optuženi su tvrdili i da im je Milivojević u početku namigivao, što je Milivojević negirao, dok je njegova prijateljica prokomentarisala "ne zanosite se".

“Zašto nas slikate, nemojte da potpaljujete vatru”

Almira Mučić, koja je bila u društvu Milivojevića u vrijeme napada,   rekla je da ne može da tvrdi da su sva trojica izgovarala uvredljive riječi, ali da dvojica jesu sigurno.

“Primijetila sam nekog momka koji je nešto mlatarao rukama i obraćao se Stevanu, ja sam mu rekla da ne obraća pažnju i palo mi je napamet da bi trebalo da ih slikamo. Tada je ušao momak, koji je rekao - 'mislim da nije u redu da nas fotografišete, vidite da smo pijani, nemojte da potpaljujete vatru'. Mi smo ga zamolili da se udalji. Drugi momak je prišao, drao se, psovao, a ovaj drugi ga je držao da ne krene put nas”, rekla je Mučić.