Oštetili povjerioce i državu za 1,4 miliona

Prijava je podnijeta protiv suosnivača i izvršnog direktora firme „Primus Electronics“ iz Ulcinja, Dž.C. (58) i D.C. (53), kao i protiv te firme kao pravnog lica zbog, kako je saopšteno, osnova sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa
76 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2015. 18:21h

Kriminalistička policija podnijela je krivičnu prijavu protiv pet osoba koje su osumnjičene da su oštetile povjerioce i državni budžet za skoro 1,4 miliona EUR, zbog krivičnih djela utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Prijava je, kako je saopšteno, podnjeta protiv četiri fizička i jednog pravnog lica.

Prijava je podnijeta protiv suosnivača i izvršnog direktora firme „Primus Electronics“ iz Ulcinja, Dž.C. (58) i D.C. (53), kao i protiv te firme kao pravnog lica zbog, kako je saopšteno, osnova sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Kako je saopšteno iz UP, krivična prijava je podnijeta i protiv Podgoričanke E.R. (48), zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem pomaganja prouzrokovanjem lažnog stečaja putem pomaganja i zloupotrebom ovlašćenja u privredi putem pomaganja.

„Sumnja se da su DŽ.C. i D.C. počinili navedena krivična djela tokom 2013. i 2014. godine, uz upotrebu pomenutog pravnog lica – firme Primus Electronics“, navodi se u saopštenju.

Dž.C. je, kako se sumnja, u svojstvu fizičkog lica otuđio robu te firme i prodao na crnom tržištu, čime je stvorio privid nelikvidnosti firme.

„Na taj način je, uvećanjem dužničke osnove ovog pravnog lica, sumnja se, stvorio uslove D.C. da kao izvršni direktor ove firme nadležnom organu podnese zahtjev za pokretanje stečaja, a sve u namjeri izbjegavanja namirenja obaveza prema povjeriocima i plaćanja poreza i doprinosa i drugih propisanih dažbina prema državi“, navodi se u sapštenju.

Oni su, kako se navodi u saopštenju, oštetili povjerioce i državu za 985.754,06 EUR.

Osumnjičena E.R. je, kako se sumnja, koristeći svoje stručno, počinila krivična djela tako što je, iako je znala ili morala znati da su pomenuta tri osumnjičene osobe, zloupotrebom prouzrokovala lažni stečaj, nadležnom organu podnijela zahtjev za pokretanje stečaja.

Službenici su Osnovnom državnom tužiocu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu i protiv izvršnog direktora budvanske firme „Allianz Stroy“ L.P. (44), ukrajinske državljanke nastanjene u Budvi, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„Sumnja se da je L.P. počinila krivično djelo tako što je izbjegla prijavljivanje nadležnim organima poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 337.535,32 EUR i poreza na dobit u iznosu od 66.669 EUR, što je ukupno 404.204,32 EUR“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: