Jačati saradnju u borbi protiv trgovine drogom

Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama, predvodio je crnogorsku delegaciju u radu sastanka Ekspertske grupe o razvoju podprograma 1 pod nazivom „Borba protiv nezakonite trgovine drogom i transnacionalnog organizovanog kriminala“, koji je u organizaciji MO UNODC održana u Zagrebu 11. i 12. maja
2 komentar(a)
Zoran Ulama, Foto: Savo Prelević
Zoran Ulama, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.05.2015. 15:35h

Dalje jačanje regionalnih i međunarodnih mreža institucija i organizacija u borbi protiv nezakonite trgovine drogom i transnacionalnog organizovanog kriminala veoma je značajno i Crna Gora je spremna da bude aktivan partner u realizaciji budućih regonalnih aktivnosti na tom planu.

Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama, predvodio je crnogorsku delegaciju u radu sastanka Ekspertske grupe o razvoju podprograma 1 pod nazivom „Borba protiv nezakonite trgovine drogom i transnacionalnog organizovanog kriminala“, koji je u organizaciji MO UNODC održana u Zagrebu 11. i 12. maja.

„Polazeći od iskustava, dostignuća i znanja stečenih tokom opsežnih saradnji sa Vladama iz zemalja jugoistočne Evrope, on je, u svom obraćanju, ocijenio veoma značajnim dalje jačanje regionalnih i međunarodnih mreža institucija i međunarodnih organizacija na planu borbe protiv ovog fenomena i istakao spremnost Crne Gore da bude aktivan partner u realizaciji budućih regonalnih aktivnosti na ovom planu“, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Ulama je prisutne takođe upoznao sa trenutnom situacijom, kao i sa glavnim pravcima, ciljevima i aktivnostima državne politike u borbi protiv tog fenomena.

Predstavnici MO UNODC ocijenili su predloge crnogorske delegacije veoma korisnim, posebno sa aspekta implementacije relevantnih instrumenata Ujedinjenih nacija i zahtjeva koji se odnose na prioritete u implementaciji pravne tekovine Evrospke unije iz poglavlja 23 i 2.

„I uvrstili ih u predlog Regionalnog programa aktivnosti čiju realizaciju će ova međunarodna organizacija podržati na prostoru Jugoistočne Evrope u periodu 2016 – 2019. godina“, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je okupio eksperte za predmetnu problematiku svih zemalja regiona, uključujući i relevantne timove eksperata predstavnika MO UNODC.

Crnogorsku delegaciju, osim Ulame, činili su i predstavnici Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i Uprave policije.

Bonus video: