Zbog smrti pilota plaćaju 65.000 eura

“Do nezgode nije došlo zbog greške posade, pa je ustanovljena krivica države”, piše u presudi
80 pregleda 0 komentar(a)
pad helikoptera, Luštica, Foto: Boris Pejović
pad helikoptera, Luštica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2015. 17:29h

Podgorički Viši sud dosudio je 65.000 eura naknade porodici vojnog pilota Vidoja Tomića (36) koji je poginuo septembra 2011. godine u padu helikoptera kod Luštice.

Zbog pogibije starijeg vodnika I klase, Tomićeva porodica tužila je državu Crnu Goru - Ministarstvo odbrane, radi naknade materijalne i nematerijalne štete u iznosu od 78.064,64 eura.

U presudi piše da potvrđuju odluku Osnovnog suda i obavezuju državu da familiji poginulog isplate 65.000 eura, sa zakonskom zateznom kamatom.

U prvostepenom postupku, navodi se, nesumnjivo je utvrđeno da je 02. septembra 2011. godine, u rejonu poluostrva Luštica, život izgubio Vidoje Tomić.

On je stradao prilikom obavljanja redovnih poslova i radnih zadataka - trenažnog leta helikopterom “H 42 gazela”.

“Do nezgode, prema izvještaju ekspertskog tima francuske kompanije „Euro-kop-ter”, nije došlo zbog greške posade u bilo kojoj vrsti ugrožavanja bezbjednosti letjenja, pa kako se radi o opasnoj stvari, odnosno opasnoj djelatnosti, ustanovljena je odgovornost tužene”, navodi se u presudi Višeg suda.

Podsjećaju da je država uložila žalbu na presudu u kojoj su napisali da je sud previsoko odmjerio kaznu, jer dosuđeni iznosi odudaraju od sudske prakse. Predložili su da Viši sud prvostepenu odluku ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje ili da je preinači na način što će odmjeriti naknadu štete u manjem iznosu od dosuđenog.

Komisija za ispitivanje tog udesa, utvrdila je da prilikom nesreće vojnog helikoptera nije bilo greške u tehnici pilotiranja koja bi mogla dovesti do nekontrolisanog kretanja i pada helikoptera.

Nakon završetka istrage, materijalni dokazi govore da je posada pokušala da spriječi nekontrolisano kretanje helikoptera.

"Uzrok udesa je gubitak kontrole nad vazduhoplovom, što je najvjerovatnije posljedica otkaza u sistemu komandi leta helikoptera", piše u saoštenju Komisije.

Potpukovnik Šahbaz Belhadin (44), pilot i nastavnik letjenja, major Ivan Obradović (36), pilot i nastavnik letjenja i stariji vodnik prve klase Vidoje Tomić (36), tehničar-letač, poginuli su na poluostrvu Luštica tokom redovnog trenažnog leta u udesu vojnog helikoptera.

Tada je helikopter “gazela” udario u stijenu, svega na 10-ak metara od mora.

Bonus video: