ODBOJKAŠI POČELI PRIPREME ZA SVJETSKU LIGU

Ćaćić: Da igramo i dišemo kao jedan

0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2015. 14:23h

„Operacija Svjetska liga“ je počela. Selektor odbojkaša Crne Gore Slobodan Boškan je izvršio prozivku, svih 16 pozvanih igrača se oko podna pojavilo u bečićkom hotelu „Iberostar Belvi“.

U popodnevnim časovima će biti odrađen i prvi trening u Mediteranskom sportskom centru, čime će „crveni“ početi pripreme za debitantski nastup u najkomercijalnijem odbojkaškom takmičenju...

"Svi igrači su zdravi, većina je sezonu završila prije dvije do tri, neki i prije četiri nedjelje, tako da su imali dosta vremena da se odmore i oporave, i spremni dođu, u psihičkom i fizičkom smislu, za ono što nam predstoji u narednom periodu. Imaćemo dosta vremena da se fizički i taktičko-tehnički uklopimo kao ekipa, jer smo posljednji put nastupali prošlog ljeta. Svako od igrača je imao neku svoju priču u klubovima, sa različitim ulogama, i u narednom periodu sve to treba da ukomponujemo i vratimo ambijent u atmosferu koju smo imali prošlo ljeto, u smislu kvaliteta igre", kaže Boškan.

Boškan je kao igrač mnogo puta nastupao u Svjetskoj ligi, sada debituje kao trener.

"To je veliko takmičenje. Lično vjerujem da će svako od nas, Savez, stručni štab i igrači, dati maksimum da Svjetsku ligu odigramo na najbolji način", dodaje Boškan.

Aktuelni šampion Evropske lige će u Svjetskoj ligi debitovati u trećoj diviziji, a rivali u grupi F biće joj Portoriko, Turska i Tunis.

"Moj cilj i očekivanja su da i sljedeće godine igramo Svjetsku ligu. U takvoj konkurenciji, kao što su Tunis, Turska i Portoriko, neće nam biti nimalo lako. Tunis i Portoriko su igrali posljednje Svjetsko prvenstvo, prošle godine u Poljskoj, dok je Turska prošle godine igrala u finalu ove divizije Svjetske lige, protiv Kube, od koje je izgubila 3:2. Radi se o tri veoma respektabilne reprezentacije. Na nama je da ih što spremnije dočekamo i što bolje odigramo. Ja ne znam koji je naš položaj u odnosu na njih, jer nikada nismo igrali. Ali, vjerujem da imamo dovoljno kvaliteta i snage da odigramo dobro te mečeve i da će svako od nas dati sve od sebe da odigramo dobro", ističe Boškan.

Prvi turnir igra se u Podgorici, od 12. do 14. juna, drugi je sedmicu kasnije u Turskoj. Pobjednik grupe ide na finalni turnir u Slovačkoj, od 3. do 5. jula.

"U ime igrača mogu da kažem da je prelijep osjećaj kada se priča u odbojci vratila u Crnu Goru. Čini mi se da proteklih godina nismo zaslužili toliko malo prostora u medijima. Napravili smo veliki uspjeh, plasman u Svjetsku ligu nije mala stvar, stvarno se nadam da je vrijeme da napunimo “Moraču” kao što to rade rukometašice i košarkaši. Mislim da bismo na to uzvratili na najbolji mogući način. Igrači su spremni, mislim da ćemo pripreme odraditi kako treba. Bilo je dosta vremena za odmor, imali smo plan individualnog rada, i sve je bilo kakvo treba, pa da od prvog dana radimo sve što selektor Boškan traži od nas, i mislim da neće biti problema. Naše je da igramo i dišemo kao jedan, i neće biti problema što se tiče rezultata", poručuje kapiten Vojin Ćaćić.

Pajković: Da se prikažemo u najboljem mogućem svjetlu

Predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković kazao je da će Savez i reprezentacija iskoristiti Svjetsku ligu „da se na najbolji mogući način, kroz niz promotivnih aktivnosti, u javnosti ponovo priča o odbojci“.

"Radićemo na tome da animiramo publiku da dođe u što većem broju u “Moraču”, da se igrački i organizaciono prikažemo u najboljem mogućem svjetlu. Cilj je da odbojku prikažemo kao jedan izuzetno atraktivan i zanimljiv sport, da animiramo što više djece da se bavi odbojkom", rekao je Pajković.

Kontrolne utakmice sa Srbijom i Francuskom

Selektor Boškan je najavio kontrolne provjere u Budvi, protiv Srbije i Francuske (termini još nisu precizirani), koje će doći sa timovima koji će igrati Evropske igre u Bakuu.

"Imaćemo dobre sparing partnere, to su dvije odlične reprezentacije sa odličnim igračima. Vjerujem da ćemo te iskoristiti na najbolji način i spremni dočekati prvi turnir u Podgorici", kaže Boškan.

Preporučujemo za Vas