ODBIJENO NOVO PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE

Presuda Jegdiću za dvostruko ubistvo 5. novembra

Branilac okrivljenog, advokatica Dragana Vujović, predložila je da sud uzme u obzir duševno stanje okrivljenog
122 pregleda 0 komentar(a)
Uroš Jegdić, Foto: Filip Roganović
Uroš Jegdić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.10.2018. 13:28h

Pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol u Višem sudu u Podgorici, završnim riječima okončano je suđenje Urošu Jegdiću, optuženom za ubistvo komšija, bračnog para Dušana (64) i Bosiljke Kalezić (52) na spavanju u barskom naselju Šušanj u maju 2017. godine.

Presuda Jegdiću za dvostruko ubistvo biće izrečena petog novembra u Višem sudu.

Zastupnik optužnice Željko Tomković, viši državni tužilac zatražio je od suda da okrivljenog oglasi krivim za djela za koja se tereti i osudi po zakonu. Tužilac je cijeneći sve dokaze naveo da je optuženi Jegdić u vrijeme izvršenja djela postupao sa direktnim umišljajem.

Branilac okrivljenog, advokatica Dragana Vujović, predložila je da sud uzme u obzir duševno stanje okrivljenog, kao i to da nije imao motiv za ovo djelo, dodajući da je do kraja suđenja ostalo nerazrješeno pitanje procesne sposobnosti optuženog.

Sud je odbio predlog odbrane da se izvrši novo psihijatrijsko vještačenje optuženog Jegdića, nalazeći da je nalaz komisije vještaka - neuropsihijatra Stanka Milića, psihijatra Željka Golubovića i psihologa Branke Stepanović-Ilić stručan, objektivan i jasan.

Vještaci su potvrdili da okrivljeni ima teži duševni poremećaj, te da nijesu našli da postoje sumanute ideje i halucinacije koje su osnova šizofrenije. Jegdić je u toku 2010. godine imao 15 pregleda kod psihijatra zbog čega vještaci tvrde da je nemoguće da ima šizofrenije jer tada nije prepoznata.

Iznoseći odbranu u martu ove godine, Jegdić je u suzama sve vrijeme iznosio odbranu napominjući da se ne osjeća dobro, da je bolestan i da ne zna "kakva je to bolest koja ga je natjerala na tako nešto".

"Mene je sramota da iznesem odbranu, neću sebe da branim.Kako da shvatim da sam tako nešto uradio? Ja nisam ni mrava zgazio nikada, dva mjeseca nisam spavao kad sam saznao da imam karcinom. Ni sa kim nisam komunicirao, bio sam negativan, a sve šta se dešavalo su mi drugi pričali. Sjećam se da sam bio u zatvoru, ali sam imao osjećaj da se sve vrijeme radi o drugom čovjeku", ispričao je on danas.

Prema navodima optužnice, Jegdić je 5. maja 2017. godine u jutarnjim satima, polomivši prozorsko staklo, ušao u kuću Kalezića, a potom u spavaću sobu Dušana i Bosiljke i pucao im u glave. Zatim je pobjegao naoružan u šumu nekoliko kilometara dalje, gdje je pokušao da izvrši samoubistvo, ali policija ga je sustigla i prilikom hapšenja imao je konopac oko vrata.

Preporučujemo za Vas