Oživjeti Španjolu kroz kulturne sadržaje

Program Arstist in Residence, već nekoliko godina okuplja umjetnike iz regiona koji borave, rade, umjetnički se izražavaju na tvrđavi u eko kampu.
87 pregleda 0 komentar(a)
Španjola fest, Foto: Facebook.com
Španjola fest, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 23.09.2018. 10:59h

Izložbom radova i na temu “Objekat”, večeras završava “Arstist in Residence Španjola Fest 2018”.

Na tvrđavi Španjola biće predstavljeni radovi Ivane Babić iz Budve, Dimitrija Stojmenova iz Užica i Zlatka Krstevskog iz Prilepa. U jugoističnoj kuli Zlatko Krstevski predstaviće oslikana platna, Ivana Babić izlaže oslikana stakla koja će biti postavljena u vidu prozora na nekoliko objekata na Španjoli, a Dimitrije Stojmenov će prikazati svoje grafike i multimedijalni kratkometražni prikaz svog viđenja Herceg Novog i njegovog nasljeđa.

Učesnici Kolonije su ddali su doprinos i u ostalim programima Artist in Residence programa: predavanjima, umjetničkim radionicama i obilascima gdje su se upoznali sa širokim opusom kulturnog nasljeđa Herceg Novog, sve u cilju da zajedno sa organizatorima iz NVO Sinergije pokažu da Španjola može da zasluži novu namjenu i postane umjetnička rezidencija.

"Ove godine ugostili smo tri značajna umjetnika iz Makedonije, Srbije i Crne Gore i oni su fascinirani Španjolom, najljepšim pogledom na Bokokotorski zaliv, predivnim vremenom i svojom sinergijom pokazali da Španjola treba da bude umjetnička rezidencija i prostor za kreativne sadržaje. Sada je na nama Novljanima, prije svega onima koji vide i žive život drugačije, učestvuju u njemu i žele dobro svom gradu, da oživimo Španjolu. To je naša misija da Španjola zavrijedi naziv Rezidencija umjetnosti u Herceg Novom", ocijenila je Ana Bulatović, programska direktorka festival.

Program Arstist in Residence, već nekoliko godina okuplja umjetnike iz regiona koji borave, rade, umjetnički se izražavaju na tvrđavi u eko kampu. Pored toga oni upoznaju Herceg Novi i njegove vrijednosti i slušaju zanimljiva predavanja. Ove godine to su bila predavanja “Fortifikaciona arhitektura Venecijanskog perioda u Boki”, prof. dr Ilije Laloševića i Robin Gellately Smitha “Održiva gradnja i razvoj".

"Cilj Španjola Festa je da se odbrani kulturna zaostavština od privatizacije i da jedna od naših najznačajnih vrijednosti u Herceg Novom ostane u rukama naroda. Ovaj projekat je podjednako kulturni, edukativni, umjetnički ekološki, ali baziran na čuvanju naših vrijednosti, kulturne i istorijske baštine. To je projekat koji jednako promoviše nauku, arhitekturu i urbanizam, prije svih ali i druge oblasti, turizam, ekologiju, umjetnost i istoriju. I ono što je, vjerovatno najznačajnije to je program za mlade i njihovu budućnost", istakao je Vuk Čvoro, osnivač NVO Sinergija koja je bila inicijator I organizator manifestacije.

Večeras će nakon otvaranja izložbe na Španjoli biti organizovan i muzički program: nastupi DJ-eva Marije S, Branka Djurovica i Ivana iz Double Needle Project-a.

Bonus video: