Još se ne zna šteta na Kalićevom "hameru”

Vještačenje Kalićevog vozila nije urađeno nakon pola godine od odluke suda
176 pregleda 7 komentar(a)
Hamer SAJ, Foto: Screenshot (TV Vojvodina)
Hamer SAJ, Foto: Screenshot (TV Vojvodina)
Ažurirano: 21.09.2018. 06:25h

Još nema procjene da li je vozilo Mersudina Kalića oštećeno dok je njime gazdovala država, iako je prošlo pola godine od odluke suda o vještačenju “hamera”.

Zato je juče u podgoričkom Osnovnom sudu odloženo suđenje po tužbi Kalića, koji traži od države i Uprave za imovinu odštetu zbog “hamera” koji im je, nakon što su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca, vraćen, kako kažu, uništen.

Sutkinja Dijana Rovčanin je početkom aprila ove godine odlučila da vještak saobraćajne struke Božidar Bakić procijeni štetu na vozilu koja je nastala u periodu od 4. avgusta 2011., kada je hamer oduzet, do 2. novembra 2016., kada je vozilo vraćeno Kaliću.

Država je, krajem ljeta 2011. godine, privremeno oduzela imovinu Kalićima, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura i vratila je nakon što su Kalići, u julu 2016. godine, pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

“Vijesti” su ranije objavile da je Uprava za imovinu Kalićev „hamer“ dala na korišćenje Specijalnoj antiterorističkoj jedinici pozivajući se na zakonsku odredbu o ustupanju privremeno oduzete imovine “u humanitarne svrhe”.

U dokumentu koji potpisuje direktor Uprave Blažo Šaranović se navodi da je Uprava nakon neuspjele prodaje vozila odlučila da vozilo brata Safeta Kalića ustupi SAJ-u na trajno korišćenje.

SAJ je Kalićevo vozilo, između ostalog, koristio i u lovu na građane nakon razbijanja protesta u oktobru 2015. godine, kada su građani tvrdili da je crni “hamer” tada bukvalno jurio ulicom od nekadašnjeg hotela Crna Gora ka Starom aerodromu, pokušavajući da povrijedi okupljene građane.

Kalići su prošle godine podnijeli više tužbi zbog štete koja je nastala na njihovoj imovini, kojom je tokom petogodišnjeg sudskog postupka gazdovala Uprava za imovinu.

Bonus video: