Suđenje za prodaju ličnih karata: Samo htjeli sitno da zarade

Advokati odbrane, saopštili da niko od 11 okrivljenih nije imao namjeru da utiče na izborni proces, što je “uslov da bi bili osuđeni za povredu slobode opredjeljenja pri glasanju”
356 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandar Keković, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Keković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2015. 06:05h

Tužiteljka Jelena Protić kazala je juče da je nesumnjivo dokazano da su optuženi za prodaju ličnih karata počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Advokati odbrane, međutim, saopštili su da niko od 11 okrivljenih nije imao namjeru da utiče na izborni proces, što je, kako su rekli, neophodan uslov da bi bili osuđeni za povredu slobode opredjeljenja pri glasanju.

Suđenje je juče završeno, a presuda će biti izrečena 18. maja.

Aleksandru Kekoviću (22), braći Slobodanu (31) i Tomu Čađenoviću (30), Azemini Arović (22), Martini Kovačević (24), Ulejmi Kapisazović (19) , Damiru Haroviću (25), Anđeliji Harović (46), Jovanki Gojković (75), Bojanu Bulatoviću (25) i Mileni Martinović (23), sudi se za povredu slobode opredjeljenja pri glasanju, uoči lokalnih izbora u Podgorici 2014.

Za to krivično djelo predviđena je novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora.

Protić je podsjetila da je Arović detaljno opisala ponudu Kekovića - da mu preda lične karte poznanika i rođaka, kako ne bi glasali na izborima, obećavajući joj po 80 eura za svaki dokument koji mu donese.

“Sa ovim se Arovićeva saglasila i Kovačevićevoj, Kapisazovićevoj i Martinovićevoj rekla da će im dati po 80 eura ukoliko joj predaju lične karte, što su one prihvatile i uradile... Azemina Arović ponudila je Damiru Haroviću i Bulatoviću da joj predaju lične karte svojih rođaka i poznanika kako ne bi glasali na izborima, takođe im obećavajući da će im dati po 80 eura. Damir Harović je protivpravno uticao na Jovanku Gojković i Anđeliju Harović, a Bulatović na braću Čađenović, obećavši da će im predati novčanu korist u iznosu od po 80 eura ukoliko im predaju svoje lične karte, što su oni prihvatili i uradili, koje su oni zatim predali Azemini Arović, a ona Kekoviću”, zaključila je Protić.

Branioci optuženih tvrde da su njihovi klijenti to krivično djelo morali počiniti jedino uz upotrebu sile, prijetnje, prinude, što nije bio slučaj.

“Optuženi tvrde da njihove radnje nemaju nikakve veze sa izborima, već je motiv sitna zarada, tako da nema namjere da se izvrši krivično djelo sloboda opredeljenja pri glasanju”, zaključio je advokat Arovićeve, Aleksandar Đurišić.

Advokat Jovan Poleksić zaključio da je njegova branjenica Martinović na izborima mogla glasati i sa pasošem i vozačkom dozvolom, pa joj glasačko pravo ni na koji način nije moglo biti ugroženo time što nema ličnu kartu.

“Iskaz Arović je sračunat na umanjenje sopstvene odgovornosti, a Martinović je jasno obrazložila kako je njena lična karta došla u posjed Arović”, istakao je Poleksić.

Arović, Kovačević i Kapisazović priznale su da su učestvovale u prodaji ličnih karata, dok su ostali negirali krivicu.

Keković: Azemina ili policija su mi sve ovo namjestili

Keković je rekao da nema nikakve veze sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret, konstatujući da je to “klasična namještaljka”...

“Da li od strane policije ili Azemine, ja ne znam”, kazao je on juče na sudu.

Tomo Čađenović istakao je da postoji dokaz da je on prijavio nestanak dokumenta i uzeo novu ličnu kartu neposredno pred izbore, kao i da “je njegov brat prvi put u sudnici, pa je zbunjen, zbog čega su i naveli različite datume za nestanak dokumenata”.

Bonus video: