Arabeskni potreti i izazovna glina: Pablo Pikaso

Galerija crteža "Osten" iz Skoplja, posjeduje vrijednu kolekciju sedamdeset pet Pikasovih radova iz različitih umjetnički faza i vremeskih perioda
168 pregleda 0 komentar(a)
Pikaso, litografija
Pikaso, litografija
Ažurirano: 13.05.2015. 17:01h

Narodni muzej Crne Gore, krajem aprila ove godine, priredio je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, izložbu crteža, grafika i keramike, umjetnika svjetskog renomea,Pabla Pikasa, iz kolekcije Galerije "Osten"- Umjetnost na hartiji, iz Skoplja. Ovo je treća, izuzetno značajna izložba koju Narodni muzej Crne Gore, u saradnji sa skopskom Galerijom "Osten", priređuje u našoj zemlji. Prošle godine, prezantiran je izbor iz kolekcije Muzeja crteža "Osten", a (2014) priređena je izuzetno reprezentativna izložba crteža, kolaža, grafika i skulptura istaknutog predstavnika moderne, Optičke umjetnosti, Viktora Vazarelija (1906-1997). Aktuelnu izložbu na Cetinju prati reprezentativna kolorna publikacija sa uvodnim tekstovima istoričarke umjetnosti Mirjane Dabović Pejović.

Žena je kod mnogih umjetnika imala važnu ulogu, ali za Pikasa, ona je bila od fatalnog i presudnog uticaja, kako u dugogodišnjem dinamičnom životu, tako i u ukupnom njegovom umjetničkom stvaralaštvu. Relativno brzo je prošao životnu i umjetničku adolescentnost, u Barseloni je kao student obilazio bordele sa kolegama i prijateljima, skicirajući i crtajući mnogobrojne aktove. Spoznao je brojna likovna djela, upoznao više umjetnika, pisaca, ali impulsivno opsjednut ženskim stvorenjem i erotičnošću, spoznao je Erosa i Tantosa. Tokom svoje izuzetno duge stvaralačke odiseje, upoznao je mnoge osobe nježnog pola, koje su mu spočetka bile umjetnički modeli, životne saputnice, ili do poniznosti vjerni pratioci, a ostaće ovjekovječene u njegovim djelima mnoge sa kojima je djelio dobro i zlo. Proučavajući njegovo veoma sadržajno i vrlo razuđeno umjetničko djelo, brojni istraživači, kritičari i pisci, indentifikovali su više stilskih faza, među kojima: "Plava faza", "Roze faza", "Kubizam", "Neo-klasicizam", "Nadrealizam", "Faza posvećena vitražu", "Faza sa elementima ekspresionizma".

Galerija crteža "Osten" iz Skoplja, posjeduje vrijednu kolekciju sedamdeset pet Pikasovih radova iz različitih umjetnički faza i vremeskih perioda, od crteža, slika, grafika, keramike, do knjiga i postera na kojima je umjetnik intervenisao. Jedan poznati fotograf, napravio je (1956) u umjetnikovoj vili u Kanu na hiljade fotografija, a objavljeno ih je oko (300) u knjizi "Privatni život Pabla Pikasa". Praveći poklone prijateljima, Pikaso je poklanjao knjige uz posvetu i brze jednostavne kroki crteže, čime su one postajale unikatne, a takve dvije publikacije su u vlasništvu skopske galerije. Takođe, na objavljenoj knjizi "Pikasovi posteri", koja sadrži i (24) grafike ručno potpisane od strane autora, umjetnik je na prednjim stranama uz posvetu prijatelju, napravio njegov brzi arabeskalni portret, čime je demonstrirao svoj genijalni dar za brzu opservaciju i likovnu egzekuciju. Pikaso je (1946), ovlastio jednog njujorškog izdavača, da objavi grafičku mapu "Pikaso: petnaest crteža", koja je sadržala litografije petnaest poznatih umjetnikovih crteža, rađenih po uzoru na originalne slike iz više njegovih ključnih faza. Ediciju je sačinjavalo (500) nepotpisanih i nenumerisanih litografija, a Pikaso je dobio (50) kopija, od kojih je potpisao (25). Radovi iz tog portfolija su rijetki, a skopska galerija posjeduje jedan komplet sa (13) potpisanih litografskih listova. Stvaranje u glini, zapravo terakoti, oslikanoj natur ili gleđosanoj, bilo je za Pikasa veoma izazovno i vrlo inspirativno. Najčešće je kreativno supstituisao forme nekih predstavnika zoomorfnog svijeta, ribu, sovu, galeba, ili pak ženski torzo. Izuzetno jednostavan i gotovo infantilistički je njegov postupak oslikavanja keramičkih formi. Dvadesetak keramičkih djela u recentnoj postavci, segment su ukupnog korpusa Pikasovog umjetničkog stvaralaštva iz galerije "Osten".

U višespratnom, vrlo atraktivnom izložbenom prostoru u starom cetinjskom jezgru, javnosti je na izuzetno profesionalan način prezentiran dio te vrijedne kolekcije. Svakako, sve tri vrlo značajne izložbe, plod su svestrane saradnje između najznačajnije crnogorske umjetničke kulturne institucije i skopske galerije crteža.

Sadržajan i buran životni vijek velikog majstora

Pablo Pikaso (Malaga, 1881-1973), jedan je od najznačajnijih i najuticajniji umjetnika prošlog vijeka. Čitav svoj sadržajan i burni životni vijek, španski umjetnički genije, posvetio je savremenom stvaralaštvu, od slikarstva, vajarstva, crteža, grafike, kolaža, keramike, do scenografije, kostima i fotografije.

Snažne fizičke i duhovne konstelacije, urođenog talenta (otac slikar Žoze Ruiz Blasko, profesor Bozara), Pablo je rano otkrio vlastitu neutoljivu žeđ za umjetnosšću, te neminovnu vezanost za nježniji pol.

Još u mladosti svjesan tog čudovišnog zanosa, preuzeo je prezime svoje majke (Maria Pikaso Lopez), a jezgrovitim i zvučnim Picasso, potpisivao je sva svoja buduća ostvarenja.

Bonus video: