Izložba Zake Prelvukaj: Razobličavanje paralelnih stanja

Izložbu multimedijalne umjetnice sa Kosova, organizuje Centar savremene umjetnosti CG
289 pregleda 1 komentar(a)
Zaka Prelvukaj
Zaka Prelvukaj
Ažurirano: 13.05.2015. 14:28h

Izložba slika i video radova umjetnice sa Kosova Zake Prelvukaj biće otvorena večeras u galeriji Centar u 20 sati.

Zake Prelvukaj je diplomirala 1990. godine na Fakultetu umjetnosti u Prištini, odsjek slikarstvo u klasi profesora Nusreta Salihamixhiqia. Godine 1997. magistrira u klasi profesora Muslima Muliqia.

Od 1993. godine radi kao redovni profesor na Fakultetu umjetnosti u Prištini.

Zake Prelvukaj je angažovana i kao likovni kritičar a piše i autorske tekstove o umjetnosti. Neke od njenih izložbi su održane na otvorenom, na velikim površinama. Bavi se i public artom a kreirala je veliki broj murala. Dobitnica je više nagrada a imala je 27 samostalnih i brojne kolektivne izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Prištini.

“U svom umjetničkom izražaju, Zake Prelvukaj nas kreće širokom amplitudom paralelnih sadašnjosti, kojima se samo naizgled poigrava, zapravo, koje razobličava, kojim poručuje, koje podsjećaju i opominju... Transmiter svih tih prožimajućih/istovremenih promišljanja/tranzicija je njeno sopstveno tijelo, kao medijum, kao četkica, kao odašiljač/primalac poruka, kao egzekute(o)r činjenja i činova na pozornici života... U djelima kojima postavlja ova i druga pitanja, Prelvukaj istovremeno nudi moguće odgovore ili tek podstiče naznake, prepuštajući nama njihov dovršetak“, zapisala je uvodnom tekstu kataloga istoričarka umjetnosti mr Anastazija Miranović, koja će otvoriti večeras izložbu u galeriji “Centar”.

Bonus video: