Povezivan sa Šarićem, sada u budvanskom DPS-u

Istraživanje je pokazalo da je Boro Lazović na nezakonit način prepisao imovinu budvanskog FK „Mogren” na Boška Krlovića
465 pregleda 16 komentar(a)
Boško Krlović, Foto: Cins.rs
Boško Krlović, Foto: Cins.rs
Ažurirano: 13.05.2015. 11:13h

Nekadašnji predstavnik švajcarske firme Novastar investment Boško Krlović, koji je prema istraživanju mreže novinara OCCRP i MANS-a saradnik optuženog pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića, postao je funkcioner budvanskog DPS-a. To potvrđuje službeni spisak članova opštinskog odbora DPS-a u Budvi, koji je objavljen na zvaničnom sajtu stranke čiji je lider premijer Milo Đukanović.

Krlović, koji je sa dosadašnjim predsjednikom budvanskog DPS-a Borom Lazovićem sredinom 2009. godine kao predstavnik švajcarske frime sklapao milionski posao, na listi članova opštinskog odbora je između Katarine Kažanegre, Lazara, Rajka i Voja Kuljače, te Bora Lazovića. Na izbornoj konferenciji opštinskog odbora (00) DPS-a sredinom aprila izabran je njegov novi sastav, od 114 članova. Po saznanjima „Dana”, Krlović bi mogao da bude na čelu neke od komisija u budvanskom DPS-u.

Na čelu budvanskog DPS-a odnedavno je poslanik Srđa Popović, koji je zamijenio upravo Bora Lazovića, kome je isticao drugi mandat na čelu opštinske organizacije Demokratske partije socijalista. Međutim, prema istraživanju OCCRP i MANS-a, Boro Lazović je 2009. godine ustupio 20.000 kvadrata državnog zemljišta firmi čiji je predstavnik bio Boško Krlović, koji je tada radio u lokalnom fudbalskom klubu.

Pomenuto istraživanje pokazalo je da je Boro Lazović na nezakonit način prepisao imovinu budvanskog FK „Mogren” na Boška Krlovića.

"Tom prilikom Krlović je predstavljen kao predstavnik švajcarske firme Novastar investment, što je bio samo paravan za tajni dogovor koji je Lazović je imao sa Darkom Šarićem, optuženim za šverc kokaina iz Južne Amerike", navodi se u istraživanju

OCCRP i MANS su, kako su saopštili, u svom istraživanju otkrili veze funkcionera budvanskog DPS-a sa organizovanim kriminalom.

Opštinske vlasti su u januaru 2009. godine prenijele vrijedno zemljište u centru Budve na lokalni fudbalski klub, čiji je direktor bio upravo Boro Lazović. On je i potpisao ugovor o partnerstvu sa firmama Novastar investment Crna Gora i Amsone enterprajz Montenegro. Ugovorom se obavezao da će klub na Novastar, firmu koja je tek trebalo da bude osnovana, prepisati zemljište na kojem se nalazio i teren ukupno 20.000 metara kvadratnih.

Lazović je u aranžman uključio i dodatnih 8.000 metara kvadratnih državnog zemljišt tik uz more. Ne samo da je dao državno zemljište, već za to nije ni tražio odobrenje od kluba ili opštinskih vlasti, što je bilo predviđeno zakonom. Kako je tada saopštavano, Lazovićevi partneri trebalo je da obezbijede novčana sredstva za fadnju stambeno-poslovnog kompleksa, uključujući i izgradnju dva velelepna tornja. Po istraživanju OCCRP i MANS-a, sudeći prema finansijskim izvještajima, Novastar nije imala prihode niti druge izvore sredstava, pa je od prvog dana počela gomilati gubitke. U ime te firms ugovor je potpisao Boško Krlović, koji OCCRP-u o svemu ovome nije htio da da komentar.

Takođe, OCCRP je uspio da otkrije ko zaista stoji iza firme Novastar, a utvrđeno je da je to bio Darko Šarić, kome se sada sudi u Beogradu. Prema dokumentaciji iz registra, Novastar je u vlasništvu firme Nikomat, koja je registrovana u američkoj državi Delaver. Firma Nikomat je u vlasništvu Šarićeve sestre Danijele i njegovog školskog druga, kuma i bliskog saradnika Nebojše Jestrovića. Interesantno je da je direktor firme Novastar investment bio i Blagota Radulović, pomoćnik ministra poljoprivrede. Po tvrdnji MANS-a i OCCRP, Radulović je bio umiješan u skandal u vezi sa kupovinom glasova za Đukanovićev DPS, pri čemu su korišćena i sredstva Svjetske banke, mada slučaj nikada nije završio na sudu.

Izbornoj konferenciji DPS-a u Budvi sredinom aprila nije prisustvovao potpredsjednik stranke Svetozar Marović, koji je ranije obično dolazio na takve partijske skupove.

Pale i krivične prijave, tužilaštvo još istražuje

Posao koji su formalno sklapali Krlovićeva firma i Lazović u Budvi je propao, i to nakon što se ime Darka Šarića našlo na potjernici, početkom 2010. godine. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora u aprilu prošle godine podnijela je specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju krivičnu prijavu protiv Bora Lazovića, Darka Šarića i nekadašnjeg predsjednika opštine Budva Rajka Kuljače. Zatraženo je i saslušanje ministra poljoprivrede Petra Ivanovića.

MANS je tada protiv ovih lica podnio prijave zbog sumnje da su se kriminalno udružila u cilju sticanja nezakonite koristi. Prijavljeni su tom prilikom i Mirjana Marović, bivši načelnik budvanskog katastra, Boško Krlović i Blagota Radulović, te Olga Vučinić, nekadašnji direktor kompanije Amsone entreprajzis Montenegro. Prema tvrdnjama iz tužilaštva, u ovom slučaju, izviđaj je i dalje u toku.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i sam Darko Šarić zbog sumnje da je kompletan projekat bio osmišljen zbog mogućeg pranja novca stečenog prometom kokaina, te da je preko svojih posrednika, sestre i advokata, ali i funkcionera DPS-a i Vlade, organizovao podršku realizaciji takve zamisli na terenu.

Bonus video: