Ubistvo Duška Jovanovića: Vještaci iz Visbadena svjedoče 20. jula

Presuda Mandiću ukinuta jer tokom suđenja nijesu neposredno saslušani vještaci iz Njemačke
183 pregleda 2 komentar(a)
Golf iz kojeg je ubijen Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Golf iz kojeg je ubijen Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.05.2015. 07:37h

Vještaci Instituta iz Visabadena video- linkom će 20. jula 2015. godine biti saslušani i braniti svoj nalaz i mišljenje u sudskom procesu protiv Damira Mandića, optuženom da je kao saizvršilac učestvovao u ubistvu Duška Jovanovića.

To je juče u podgoričkom Višem sudu najavila sutkinja Vesna Moštrokol, objašnjavajući da je postupljeno po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći i da je Sud 8. maja obaviješten da će pet vještaka iz Njemačke 20. jula odgovarati na pitanja tužioca, odbrane i suda...

Presuda Mandiću upravo je ukinita pod obrazloženjem da nije imao pravično suđenje, jer su, između ostalog, odbijeni predlozi njegove odbrane da se tokom suđenja neposredno sasluša predstavnik vještaka iz Visbadena...

Jedan od ključnih dokaza protiv Mandića bio je dopunski nalaz njemačkih vještaka, a koji se odnosi na tragove pronađene na limenci "red-bula" i dršci automatske puške koja se nalazila u vozilu iz koga je navodno pucano na urednika “Dana”.

Na tim predmetima pronađeni su Mandićevi biološki tragovi. Iz tog automata, međutim, nije pucano, već se nalazio u “golfu” skupa sa puškom iz koje je počinjeno ubistvo.

“Odgovarajući proračun, na osnovu 11 provjerenih sistema, ima za rezultat da je 40 miliona puta vjerovatnije da je Damir Mandić jedan od izazivača tragova na automatskoj pušci M-70 AB 2, nego da mješavina potiče od ovdje dva nepoznata lica”, piše u dopuni nalaza vještaka iz Visbadena, koji je potpisao referent Kriminalističko-tehničkog instituta dr Martin Ekert.

Jedan od branilaca okrivljenog, advokat Branislav Tapušković konstatovao je da bi odbrana trebalo da dobije nalaz, kako bi pripremili pitanja za eksperte iz Visbadena.

“Poteban nam je nalaz, a ne samo mišljenje i zaključak”, rekao je on.

U žalbi Ustavnom sudu, Mandićevi branioci ranije su ukazali da je ekspertski izvještaj Saveznog kriminalističkog ureda u Visbadenu od ključnog značaja za utvrđivanje krivice, ali da vještaci iz Visbadena nijesu dostavili nalaz, već samo mišljenje, odnosno zaključke. Odbrana, rekli su, nije imala priliku da provjeri nalaz i ispita vještaka.

Mandiću se dva puta sudilo - prvom presudom sudije Radovana Mandića, njegov prezimenjak krajem 2006. godine oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora.

Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina. Ustavni sud ukinuo je i tu presudu.

Da li je pritvor odmazda i kazna?

Vijeće sutkinje Moštrokol, odbilo je predlog da se Manidću ukine pritvor. Advokat Tapušković, ocijenio je da se trajanje pritvora pretvorilo u odmazdu i kaznu.

"Visina zakonom propisane kazne ne može biti razlog ni za određivanje, a ni za produženje pritvora. Neprihvatljivo je stanovište suda o eventualnom izricanju kazne u relativno dužem trajanju. Netačni su navodi sudova da se nije pojavila nijedna nova činjenica kao razlog da se ukne privor. Ta nova činjenica je da je Mandić devet godina u pritvoru, iako 11 godina traje sudski proces - u međuvremenu se oženio i dobio dijete”, rekao je advokat Velibor Marković.

Bonus video: