Osvježavajuće, slatko – a zdravo

Cockta Easy, nova verzija legendarne Cockte ne sadrži šećer i druge kalorijske dodatke. Čista osvježavajuća energija sa samo 1,6 kcal po 100ml napitka.
403 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2015. 14:19h

Šećer zadovoljava našu iskonsku želju za slatkim, krijepi čulo ukusa i duh. Ali, nameće se dilema šta koristiti- kristal-šećer, smeđi šećer, prirodni ili vještački zaslađivač? Težak je put do pravog izbora zbog svakodnevnog bombardovanja različitim informacijama.

Ipak, sve što je slatko ne mora nužno biti i nezdravo. U prirodi ima slatkih ukusa, pa ih samo treba prepoznati i pametno iskoristiti.

Dobitna kombincija mogla bi biti stevija, prirodni zaslađivač koji nema djelovanje na šećer u krvi i nije štetan. Naprotiv, stevija je ljekovita, odavno je poznato njeno antibakterijsko, protivupalno, pa čak i antikancerogeno djelovanje. Takođe je djelotvorna protiv karijesa.

Porijeklom je iz Južne Amerike, gdje se stotinama godinama koristila kao zaslađivač čajeva i ljekovitih napitaka. U većini zapadnih zemalja stevija je donedavno bila sabotirana i proglašena zabranjenom biljkom zbog interesa velikih multinacionalnih kompanija, koje profitiraju na štetnim vještačkim zaslađivačima i šećeru.

Interesantno je da su u Japanu, upravo suprotno, zabranjeni svi sintetički zaslađivači i da se koristi samo stevija.

Uprkos ekstremno slatkom ukusu, ne izaziva karijes, ne podiže šećer u krvi i ne doprinosi gojaznosti. Stevija sadrži 0 kalorija, 0 grama ugljenih hidrata s glikemijskim indeksom 0. Mogu je koristiti dijabetičari i u svakom je pogledu neškodljiva za organizam.

Prema najnovijim istraživanjima, smatra se da stevija pomaže u sprečavanju nastanka raka; smanjuje povišen nivo masnoća u krvi i visok krvni pritisak; snižava nivo šećera u krvi i ne utiče na inzulin, što je posebno važno za dijabetičare; pomaže u zarastanju rana i zaustavljanju alergija na hranu; usporava razvoj osteoporoze; odlična je za detoksikaciju organizma; reguliše probavu; jača imunitet...

Stevija je na tržištu dostupna u raznim oblicima: zeleni prah, bijeli prah, tabletice i tečnost. Zeleni prah je osušeno (cijelo) lišće stevije koje je 30-40 puta slađe od šećera. Od ovog praha može se napraviti tečni koncentrat, tako da se 10 grama praha u filter kesici prelije litrom ključale vode i ostavi da stoji 30 minuta. Ohlađeni koncentrat čuva se u frižideru i koristi kao sredstvo za zaslađivanje.

Na tržištu sada ima i osvježavajućih pića nove generacije, zaslađenih stevijom, koja se mogu piti bez griže savjesti. Cockta Easy, nova verzija legendarne Cockte ne sadrži šećer i druge kalorijske dodatke. Čista osvježavajuća energija sa samo 1,6 kcal po 100ml napitka.

Galerija

Bonus video: