Kreće borba prekaljenih za Zlatnu palmu

U Kanu se očekuje i dolazak “enfant terriblea” francuskog filma, Žerara Depardijea, koji je posljednjih godina bio često u žiži pažnje zbog raznih skandala, od izgreda u pijanom stanju do uzimanja ruskog državljanstva kako bi izbjegao plaćanje poreza
0 komentar(a)
Kanski festival, Foto: Reuters
Kanski festival, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 05:41h

Najveća svjetska filmska smotra, Kanski festival, biće otvoren po 68. put, pod predsjedništvom slavnog američkog rediteljskog dua, braće Koen, sa filmovima koji mahom dolaze iz Evrope i međunarodnim zvijezdama, među kojima su Kejt Blanšet, Metju Mekonahi i Vudi Alen.

U trci za glavnu nagradu, “Zlatnu palmu”, biće ostvarenja prekaljenih reditelja kao što su Amerikanac Gas Van Sent (More drveća), Francuz Žak Odijar (Dheepan) i Italijan Nani Moreti (Moja majka) ali i nekoliko novopridošlica.

Nakon oružanog napada na satirčni list “Šarli ebdo” i košer supermareta u Parizu početkom ove godine, u kojima je ubijeno 17 ljudi, bezbijednost festivala biće podignuta na najviši nivo. Predstavnici sedme umjetnosti, među kojima Katrine Denev, Vansen Kasel, Lea Sejdu, Marion Kotijar, Naomi Vots, Benisio del Toro i Natali Portman, prošetaće crvenim tepihom pod budnim okom bezbjednjaka u civilu, čiji se broj drži u tajnosi.

U Kanu se očekuje i dolazak “enfant terriblea” francuskog filma, Žerara Depardijea, koji je posljednjih godina bio često u žiži pažnje zbog raznih skandala, od izgreda u pijanom stanju do uzimanja ruskog državljanstva kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Za razliku od dosadašnjih izdanja, koja su započinjala u znaku glamura i raskoši, ovogodišnji festival će otvoriti autorski film socijalne tematike, “Glavu gore”, Francuskinje Emanuele Berko, predstavnice nove generacije filmskih stvaralaca. To će ujedno biti drugi put u istoriji Kanskog festivala da djelo jedne rediteljke otvori festival, nakon Dijane Kiris 1987.

Među 19 filmova u zvaničnoj selekciji, 11 dolazi iz Evrope, od kojih je nekoliko snimljeno na engleskom jeziku, što svjedoči o sve većoj mondijalizaciji filmske industrije: “Mladost” Italijana Paola Sorentina, “Priča nad pričama” njegovog zemljaka Matea Garonea i “Glasnije od bombi” Norvežanina Joakima Trira.

U trci za Zlatnu palmu, trofej koji ove godine slavi 60 godina, su i tri ostvarenja azijskih autora: “Ubica” Tajvanca Hua Hsiao-Hsiena, “Naša mala sestra” Japanca Hirokazua Kore-Ede i “Planine se mogu podijeliti” Kineza Džije Džankea. Veliko interesovanje vlada za australijski “Makbet” sa Marion Kotijar i Majklom Fasbenderom u glavnim ulogama, triler “Sikario” Kanađanina Denisa Vilneva i mađarski film o Aušvicu “Saulov sin” Lasla Nemeša.

Po prvi put u istoriji Kanskog festivala, žirijem će predsjedavati dvije ličnosti, reditelji i braća Itan i Džoel Koen.

U fokusu i ostvarenja van takmičasrke selekcije

Osim filmova u glavnoj selekciji, pažnju publike će svakako zaokupiti i neka ostvarenja koja će biti prikazana van konkurencije, među kojima je “Autoput bijesa”, četvrti nastavak futurističke sage “Pobjesneli Maks”, u režiji Džordža Milera, sa britanskim glumcem Tomom Hardijem koji zamjenjuje Mela Gibsona u kultnoj ulozi drumskog pravednika.

Novi film Vudija Alena “Iracionalni čovjek”, sa Hoakinom Feniksom i Emom Stoun, animirani film “Mali Princ”, rađen po čuvenom romanu Antoana de Sent Egziperija i rediteljski prvijenac holivudske glumice Natali Portman “Priča o ljubavi i tami”, takođe, pobuđuju pažnju.

Među filmovima koji bi, kao i svake godine, mogli da izazovu polemiku su “Jastog” grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, u kom se ljudi preobražavaju u životinje, i ostvarenje sa scenama sirovog seksa “Ljubav” Gaspara Noea koji je već 2002. godine skandalizovao Kan sa filmom “Irreversible”.

Bonus video: