Dabović: Svjetska liga je nešto veliko i novo

88 pregleda 2 komentar(a)
Simo Dabović, Foto: Savo Prelević
Simo Dabović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2015. 09:14h

Tehničar Simo Dabović kaže da je uvijek lijepo i pravo zadovoljstvo kada dođe na okupljanje reprezentacije. A kad je povod debitantski nastup u Svjetskoj ligi, onda je motiv još veći. Zbog toga u četvrtak, u bečićkom hotelu „Belvi“, ne bi trebalo da izostane niko od 16 pozvanih igrača...

„Srećan sam i ispunjen kad se okupimo, jer ni u jednom klubu u kojem igramo u inostranstvu ne može da bude takva atmosfera, niti druženje kao u reprezentaciji. Daleko od toga da mi je u Grčkoj bilo loše, ali sa svojima je ljepše. Uz to, lijepo smo raspoređeni, ima nas iz Bara, Podgorice, Nikšića, Pljevalja, to su sve izvanredni momci, tako da željno isčekujemo okupljanje“, kaže za „Vijesti“ Dabović.

Osvajanjem prošlogodišnje Evropske lige, ekipa Slobodana Boškana je stekla pravo učešća u elitnom takmičenju, kakva je Svjetska liga.

„Savez dosta naporno radi na marketinškom planu oko Svjetske lige, svima nam u glavi „odjekuje“ naziv novog takmičenja. Prvi put igramo Svjetsku ligu, za nas je to nešto veliko i novo. Očekujem da ćemo se prikazati u dobrom svijetlu, ali mislim da je najvažnije da prevaziđemo taj psihološki momenat, koji nosi neko novo takmičenje“, dodaje Dabović.

Crna Gora će u Svjetskoj ligi debitovati u trećoj diviziji, a rivali u grupi F biće joj Portoriko, Turska i Tunis.

„Igraćemo protiv nekih iskusnijih reprezentacija, pa da vidimo kako se snalazimo na tom novom terenu“.

Prvi turnir igra se u Podgorici, od 12. do 14. juna, drugi je sedmicu kasnije u Turskoj. Pobjednik grupe ide na finalni turnir u Slovačkoj, od 3. do 5. jula.

„Iskreno se nadam da ćemo da igramo dobro, da ćemo da pokažemo potencijal koji, očigledno, imamo. Vjerujem u ekipu, imamo dosta dobrih igrača, kao ekipa mislim da možemo dosta. Ponavljam, najvažnije je da ne razmišljamo o Svjetskoj ligi kao nečem nedostižnom za nas, već jednostavno da igramo svoju igru“.

Dabović je protekle sezone nosio dres grčkog Foinikasa iz Sirosa, sa kojim je stigao do polufinala plej-ofa.

„U klubu su svi ne zadovoljni, nego prezadovoljni postignutim. Bili smo na fajnl-foru Kupa Grčke, gdje smo u polufinalu izgubili od PAOK-a, koji je poslije osvojio taj kup. U Liga kupu, u novembru, ispali smo Olimpijakosa, koji ja osvojio trofej. U plej-ofu smo završili treći, u polufinalu smo eliminisani od Olimpijakosa, ali nakon baš velike borbe, a oni su važili za velikog favorita. Trećim mjestom smo prebacili očekivanja svih, jer su neke prognoze čak bile da ćemo biti plasirani ispod sedmog mjesta, a imali smo i dosta problema tokom sezone sa odlascima i povredama nekih igrača.

Simo je zadovoljan i na ličnom planu“.

„Igrao sam čitavu sezonu, bila je uspješna, nisam imao ozbiljnijih povreda. Osjećam se dobro fizički i psihički, iako malo iscrpljeno, ali sam se malo odmorio kući“.

Duplu krunu je osvojio PAOK, za koji je Dabović igrao prvu polovinu prošle sezone, čime je prekinuta dvogodišnja dominacija Olimpijakosa.

„Nije iznenađenje, jer PAOK nekoliko godina unazad pokušava da uzme titulu. Pokušali su to i prošle godine kada sam ja bio tamo, imali smo stvarno dobar tim, ali radi se o velikom klubu, u kojem nemaju vremena i strpljenja da čekaju. Čim dođe neki neuspjeh, odmah se mijenjaju igrači, pa je nas četvoro prošle sezone raskinulo ugovore, a promijenili su pet trenera u sezoni. Tako, bilo je samo pitanje vremena kad će to da se desi. Ove godine su doveli igrače koji dominiraju, posebno taj Gomez koji igra na vrhunskom nivou 10-15 godina. Čovjek je stvarno fascinantan, bio je lider ekipe. Plus taj Kubanac Himenez, i da ne nabrajam sve igrače po pozicijama. I meni je milo što su uzeli titulu, jer je posljednjih godina postalo monotono jer se sve vrtjelo oko Olimpijakosa“.

Kako kaže, još ne zna da li će produžiti ugovor sa Foinikasom, jer je dosadašnji trener Ratko Pavličević otišao u Švajcarsku, pa će se ekipa sklapati nakon imenovanja novog trenera.

„Ne znam šta će biti, ali o tome brine moj menadžer“.

Ipak, Dabović ima i neke druge želje.

„Stalno gledam ka nečem boljem. Volio bih da odem u neku jaču ligu gdje bih mogao da se još više dokažem. Grčka liga je dobra, ali daleko je od one od prije šest-sedam godina kada su u njoj igrala mnoga svjetska imena. Ipak to nije vrhunska liga, pa bih volio da odem u Rusiju ili Poljsku. Vidjećemo šta će biti. Ja volim da se skoncentrišem na utakmice i takmičenja bez nekih podmisli da li sve to može da mi pomogne za novi ugovor. Volim da razmišljam samo o tome što radim, pa bi bilo najidealnije da ugovor za novu sezonu završim prije Svjetske lige, pa da mogu hladne glave da igram. Ali, ne razmišljam previše, to je na mom menadžeru da riješi, a na meni da igram“, zaključio je Dabović.

Bonus video: