MALE TAJNE

Želite da živite duže? Jedite ove namirnice

Istraživanja su pokazala kako jedna porcija orašastih plodova dnevno igra važnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti, pojačava memoriju i smanjuje depresiju
58 pregleda 0 komentar(a)
orasi, grožđice, bademi, Foto: Shutterstock.com
orasi, grožđice, bademi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.05.2015. 18:07h

Kako pravilna ishrana pomaže dugotrajnijem i kvalitetnijem životu odavno je poznato, a portal Pun kufer pripremio je spisak namirnica koje pozitivno utiču na zdravlje i duži životni vijek.

Avokado

Iako ga neki izbjegavaju zbog puno kalorija, to zaista nije potrebno. Avokado je jako hranljiv i pomoći će vam da se osjećate sitim zbog visokih koncentracija masnoća i vlakana. Možete ga jesti samog, ali i kombinovati sa nekom salatom. 

Orasi

Ukratko, jedite orahe i sačuvajte mozak zdravim! Istraživanja su pokazala kako jedna porcija orašastih plodova (a naročito oraha) dnevno, igra važnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti, pojačava memoriju i smanjuje depresiju. 

Pasulj

Na ovoj listi se našao i pasulj, koji je nevjerovatna biljna bjelančevina. Nema masnoća ni holesterola, a bogat je vlaknima, proteinima, gvožđem, magnezijumom i kalijumom. Sve to nabrojano pomaže u zaštiti protiv gojaznosti, raka debelog crijeva, dijabetesa i bolesti srca. 

Kikiriki

Baš poput pasulja, i kikiriki ima vrlo slične hranljive stvari. Bogat je izvor proteina ali i nezasićenih masti. Sadrži i snažne antioksidanse, koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. 

Zobene pahuljice

Nijedna hrana vam neće pružiti baš sve što vam treba, ali zobene pahuljice bi trebalo da budu uključene kao dnevni izbor hrane. One sadrže topiva vlakna pa su dobar izvor gvožđa i vitamina B1. 

Čaj

Konzumira se već decenijama, a posebno zdrav jeste zeleni čaj. On je izvor polifenola - antioksidansa koji mogu štititi protiv nekoliko vrsta raka, kao i smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara. 

Bademi

Možete ih uključiti u ishranu kao grickalice, na primjer umjesto čipsa i štapića, ali i u svakodnevne obroke. Dobar su izvor vlakana, a sadrže i kalciumj za kosti i cink za poboljšanje imunog sistema.

Preporučujemo za Vas