Međunarodni festival KotorArt: Osam programa do 14. avgusta

Don Brankovi dani muzike u svom četrnaestom izdanju donose do sada najobimniji program
0 komentar(a)
Kotorart (Novine)
Kotorart (Novine)
Ažurirano: 12.05.2015. 17:40h

Međunarodni festival KotorArt, sedmi po redu, biće otvoren 25. juna nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra, a trajeće do 14. avgusta, kroz simultano odvijanje osam programskih segmenata.

Don Brankovi dani muzike od 25. juna do 14. avgusta u svom četrnaestom izdanju donose do sada najobimniji program od 16 koncerata u glavnom, i šest u pratećem programu.

Koncerte raznolikih žanrova i stilova, u različitim kotorskim ambijentima, izvešće renomirani muzički umjetnici, od kojih će većina u Kotoru i Crnoj Gori nastupiti prvi put: violinisti Nemanja Radulović i Patricija Pjekutovska, pijanisti Elena Baškirova i Albert Mamriev, sopran Katarina Jovanović, gudački kvartet “Henchel”, Dubrovački klavirski duo, dirigenti Mladen Tarbuk, Nikolaj Lalov, Claude Villaret, CSO, Dubrovački simfonijski orkestar i Festivalski orkestar KotorArta.

U off programu nastupiće, između ostalog, Džiboni sa Matijom Dedićem. Koncert, koji će realizovati novoformirani Crnogorski vokalni ansambl “Luča“, uz učešće glumice Varje Đukić, obilježiće 450 godina od smrti kotorske svetice Blažene Ozane. Ideji oživljavaja gradskih trgova doprinijeće Džez orkestar, koji će nastupiti na kotorskim pjacama i imati svoje veče pod nazivom “Igranka“, sa hitovima 60-ih i 70-ih.

Na trgovima grada odvijaće se i KotorarTić, desetodnevne radionice za djecu. Međunarodni festival klapa u Perastu će od 26. do 28. juna okupiti elitne izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz regiona.

XXIII Kotorski festival pozorišta za djecu održaće se od prvog do 12. jula, u proširenom izdanju od dvanaest, umjesto uobičajenih deset dana trajanja. Pet premijera (Čarobnjak iz Oza, Mačak u čizmama i Bajka o ribaru i ribici Gradskog pozorišta Podgorica, te Ivica i Marica Zetskog doma i Pazi, zebru gazi tivatskog Centra za kulturu) i i tri reprize sopstvenih (ko)produkcija festivala iz proteklih nekoliko godina (Guliver, Kako rastu veliki ljudi, i Kinez) sačinjavaće svojevrsni showcase, koji će predstavljati i priliku da se zvanično najavi osnivanje profesionalnog pozorišta za djecu i mlade u Kotoru.

KotorArt Teatar baziran je na pokretanju pozorišne istraživačke labaratorije, koja za polazište ima kulturno nasljeđe, kulturni pejzaž, ljude i događaje koji su označitelji grada Kotora.

Kroz javne razgovore i debate, istraživački rad i analize dobijenih narativa dolaziće se do materijala za razvoj pozorišnih projekata koji će za protagonistu, u nekoliko narednih izdanja festivala, na raznovrsne načine, imati sam Kotor.

Ovogodišja Pjaca od filozofa, koncipirana kao međunarodni filozofski simpozijum na temu ljubavi, pod nazivom (Per)verzije ljubavi, 28. i 29. jula baviće se kompleksnim i goruće aktuelnim pitanjima promišljanja i re-invencije ljubavi, u današnje doba sveopšte hiperseksualnosti, a sa druge strane, zazora i straha od ljubavi kao takve. SeaRock odvijaće se 24. i 25. jula i ponuditi ono što je aktuelno i prepoznato kao najbolje u amerikani, alternativnom podžanru rok muzike koji obiluje sentimentalnošću, bogatom slikovitošću i literarnim kvalitetom, i kao takav podstiče na razmišljanje.

Umjetnička studentska radionica Pisanje grada, pod nazivom Male/privatne istorije Kotora ove godine temelji se na istraživanju istorije prakse, odnosno privatne istorije grada i njegovih stanovnika kroz različite preriode. Radionica će se, pod mentorstvom Franke Perković (ADU Zagreb) i Almira Imširevića (ASU Sarajevo) održati u julu, a u njoj će sudjelovati 15 studenata umjetničkih akademija sa Cetinja i umjetničkih fakulteta iz regiona, koji djeluju u okviru Regionalne mreže akademija.

Promišljanje arhitekture

Kotor APSS, platfoma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja u zemljama u tranziciji, u ovogodišnjem izdanju od 14. do 18. jula zaključiće prvi, četvorogodišnji ciklus.

Rezultati rada proteklih godina, biće sumirani kroz KotorAPSS Forum, koji će se kroz simpozijum, panel diskusije i prezentacije baviti odnosom grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanjem i dizajniranjem u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Kotor APSS je nedavno odabran da bude dio EU projekta Social Innovation - Driving Force of Social Change.

Bonus video: