Ko je potpisao kredit za Košljun: Na provjeri potpis Lazara Rađenovića

“Ovo su potpuno različite forme potpisa i trebalo bi uzeti još njegovih dokumenata sa potpisima”, kazala je Kontić, ocjenjujući da se te dvije forme potpisa ne mogu upoređivati
172 pregleda 10 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.05.2015. 05:27h

Vještak grafološke struke Mila Kontić vještačiće potpise Lazara i Vida Rađenovića.

Ona će vještačenjem utvrđivati da li je predsjednik Opštine Budva, u ime vlasnika firme SP “Luna” potpisao zahtjev za odobrenje kredita kojim je kupljeno opštinsko zemljište na Košljunu.

Tu naredbu izdala je sutkinja Valentina Pavličić, u nastavku suđenja u predmetu “Košljun”.

U sudnici Višeg suda juče je provedeno kao dokaz vještačenje grafološkinje Kontić.

Ona je, odgovarajući na pitanja sutkinje o potpisu Vida Rađenovića na zahtjevu za odobrenje kredita od 1.450.000 eura, kazala da to “nije originalan dokument”.

Vido Rađenović je tokom postupka tvrdio da nije potpisao taj zahtjev.

Pavličić je nakon toga grafološkinji dala na uvid dva dokumenta na kojma su potpisi Vida Rađenovića, tražeći da ih uporedi sa potpisom na zahtjevu za odobrenje kredita.

“Ovo su potpuno različite forme potpisa i trebalo bi uzeti još njegovih dokumenata sa potpisima”, kazala je Kontić, ocjenjujući da se te dvije forme potpisa ne mogu upoređivati.

“Po opštim karakteristikama, potpisi na zapisnik o saslušanju u istrazi i kartonu deponovanih potpisa, imaju sličnosti, dok nema sličnosti sa potpisom na zahtjevu za odobrenje kredita, samo zato što nijesu napisani istim slovima”, objasnila je Kontić.

Pavličić joj je tada dala da uporedi potpis Vida Rađenovića na zahtjevu za odobrenje kredita, sa potpisom Lazara Rađenovića na zapisniku u istrazi.

“Po opštim karakteristikama vidim sličnosti u prezimenu, jer su napisani latiničnim pismom. Ovo je kopija faksa, i ona nije pouzdana. Možda je potpis na zahtjevu za odobrenje kredita umetnut, možda skeniran, imitiran.. Dakle, nemamo original, tako da ne možemo utvrditi trag nastanka potpisa na zahtjevu za odobrenje kredita”, zaključila je Kontić.

Kontić je juče, između ostalog, kazala i da tri dokumenta koja prate posao prodaje zemljišta na Košljunu, nije svojeručno potpisao tadašnji predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača.

Ona je pojasnila da potpis na “rješenju o imenovanju tenderske komisije” nije podoban za identifikaciju.

“Nema nijednog formiranog slova u imenu i prezimenu u spornom potpisu, a nema nijedne individualne karakteristike”, kazala je Kontić, odgovarajući na pitanje advokata Vladana Bojića, branioca okrivljenog Lazara Rađenovića, predsjednika Opštine Budva.

Bojić je prigovorio tom dijelu nalaza i sudu predao pet dokumenata sa nespornim potpisma Kuljače.

Nalazu je prigovorio i okrivljeni Lazar Rađenović, ističući da, iz “takvog nalaza proizlazi, da ga je možda neko od nas optuženih potpisao”.

“Godišnje je Kuljača imao nekoliko hiljada potpisa na dokumenta, tako da ima dosta oscilacija između tih potpisa”, rekao je on.

Lazar Rađenović i Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i bankarka Jelica Petričević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za kupovinu zemlje na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

Bonus video: