Tužilaštvo još ne istražuju je li Bohum lagao

Boreta je 2013. Veljovića i Bohuma optužio da su mu namjestili igru u slučaju Šćekić, i na leđa stavili optužnicu za ubistvo
284 pregleda 0 komentar(a)
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2015. 18:25h

Tužilaštvo gotovo dvije godine ne odlučuje o prijavi Saše Borete koju je podnio protiv Veselina Veljovića i Zorana Vlaovića - Bohuma, jer još traje postupak u kome je Budvanin optužen za ubistvo.

On je bivšeg šefa policije i nekadašnjeg zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva Slavoljuba Šćekića, optužio da su mu namjestili igru u tom slučaju, i na leđa mu stavili optužnicu za likvidaciju.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva tvrde da od oktobra 2013. nije bilo uslova za odlučivanje po krivičnoj prijavi.

U prijavi koju je tada tužilaštvu predao advokat Branislav Durutović, Boreta optužuje Veljovića da je podstrekao Vlaovića da lažno svjedoči na sudu.

Na osnovu tog iskaza je, između ostalog, Budvanin i osuđen na 30 godina zatvora.

Iz VDT-a su pojasnili da su im kolege iz Osnovnog tužilaštva dostavili Durutovićevu prijavu na ocjenu.

"Po predmetnoj krivičnoj prijavi nije bilo uslova za odlučivanje zato što je u Višem sudu u Podgorici formiran predmet, po krivici Saše Borete i drugih, zbog više teških krivičnih djela (slučaj ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića), u kom je Zoran Vlaović dao svjedočki iskaz. U predmetu Višeg suda još traje krivični postupak koji nije pravosnažno okončan", kazali su iz VDT-a.

Oni su pojansili da ni sada ne mogu odlučivati o prijavi osuđenika Borete, jer teče rok za izjavljivanje žalbi.

"U predmetu Višeg suda još traje krivični postupak koji nije pravosnažno okončan", odgovorili su iz VDT-a, na pitanje da pojasne kakvi su "uslovi za odlučivanje" potrebni tužilaštvu da bi postupilo po toj prijavi.

Boretin advokat prijavu je podnio nakon što su “Vijesti” 25. septembra 2013. objavile tekst, u kome je nekadašnji šef obezbjeđenja u spuškom zatvoru Brajuško Brajušković optužio Veljovića da je "instalirao" rođaka Vlaovića u zatvor, koji je kasnije na sudu navodno lažno svjedočio.

Brajušković je tada pozvao nadležne da provjere njegove tvrdnje, a Veljović je sve negirao, rekavši da mu bivši kolega “gnusnim lažima, crta metu”.

Vlaović je prije sedam godina, kao zaštićeni svjedok "Bohum", na sudu rekao da mu je Boreta potvrdio da je Šćekića ubio Milan Čila Šćekić, da mu je pomogao Ljubo Vujadinović, ali i da su ubistvo platili "on i Ljubo Bigović u vrijednosti dva ferarija".

Svi optuženi negirali su krivicu, a Boreta je u sudnici kazao da je “svjedok lažov”.

Apelacioni sud u februaru je četvoricu optuženih osudio na ukupno 120 godina zatvora. Na tu odluku, branioci optuženih najavili su žalbe, o kojima će odlučivati Vrhovni sud.

Ognjanović: Objašnjenje VDT-a nema nikakve veze sa pravom

Jedan od Boretinih branilaca, advokat Dragoslav- Miša Ognjanović kazao je da je u interesu sudskog postupka "na koji se pozivaju iz Vrhovnog državnog tužilaštva", da se odluči po krivičnoj prijavi koju su zbog lažnog svjedočenje podnijeli protiv Vlaovića i nekadašnjeg šefa policije.

"Mi smo podnijeli krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja upravo u tom postupku. U interesu je tog postupka da se utvrdi da li on lažno svjedoči ili ne. Izjava da nijesu procesuirali tu prijavu i da nijesu postupali po njoj zbog sudskog postupka, zaista nema nikakave veze ni u procesnom zakonu ni u materijalnom zakonu. Ta priča ne stoji", kazao je on.

Bonus video: