50 UNIKATNIH VEZENIH JASTUKA

Otvorena izložba “Slatko spavaj”

U EU info centru u Podgorici biće predstavljeno 50 unikatnih vezenih jastuka iz Banjana i Drobnjaka
123 pregleda 0 komentar(a)
Izložba jastuci, Foto: Privatna arhiva
Izložba jastuci, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.09.2018. 07:26h

Izložba vezenih jastuka pod nazivom “Slatko spavaj” otvorena je u EU info centru u Podgorici, u saradnji sa Ministarstvom kulture i JU “Muzeji i galerije Nikšić”.

Riječ je o jastucima koje su ručno izradile žene u ruralnim predjelima Crne Gore drevnom tehnikom ukrašavanja vezom. Izložbu je otvorila Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije, koja je 2018. proglasila godinom evropske kulturne baštine.

“Ovi predmeti iz svakodnevnog života nisu djela visoke umjetnosti, ali su od velikog značaja za stvaranje slike o kulturi jednog naroda, njihovom životu, vjerovanjima i običajima. Iako ga nisu radile umjetnice, svaki od ovih vezova je unikatan i sadrži lični pečat žene koja ga je izradila. A upravo je to poenta čuvanja i slavljenja kulturne baštine koju Evropa ove godine posebno obilježava”, istakla je Dramićanin. Postavka sadrži više od pedeset jastuka sakupljenih sa prostora Banjana i Drobnjaka, a u EU info centru izložba će trajati do 15. oktobra.

Autorka izložbe, etnološkinja, Stana Marušić, objasnila je da je najveći dio motiva na jastucima preuzet iz prošlosti, ali da nijedan nije potpuno isti.

“Vezeni jastuci su bili neizostavni dio djevojačkog ruha. Na ovom izdvojenom segmentu tekstilnog pokućstva, kroz stilizovane ornamente, naizgled obične i priproste, krije se svojevrsni nevidljivi svijet prikazan kroz simboliku šara. Otuda ni boja nema samo estetsku komponentu, već daleko veći simbolički i psihološki značaj”, rekla je Marušić.

Preporučujemo za Vas