Izricanje presude Šofrancu i Vukmiroviću 18. maja

Branioci okrivljenih tražili su da sud, usljed nedostatka dokaza, Šofranca i Vukmirovića oslobodi od optužbi
92 pregleda 4 komentar(a)
Marko Šofranac, Nemanja Vukmirović, Foto: Vijesti online
Marko Šofranac, Nemanja Vukmirović, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.05.2015. 07:12h

Tužilaštvo nije tvrdilo da su optuženi Marko Šofranac i Nemanja Vukmirović, nakon bombaškog napada na redakciju “Vijesti” sjeli u “reno” koji je nekoliko sekundi nakon napada prošao Bulevarom revolucije.

To je juče u završnim riječima kazao zastupnik optužbe Saša Čađenović, koji je tražio od suda da optužene oglasi krivim zato sto su, prema optužnici, 26. decembra 2013. postavili 300-400 grama eksploziva, ispod kancelarije glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Po mišljenju Čađenovića, tvrdnje vještaka saobraćajne struke Gorana Čarapića, da osobe sa video-snimka nijesu mogle za vrijeme koje je zabilježeno na snimku da nestanu iz kadra, uđu u vozilo, pokrenu ga i prođu Bulevarom revolucije, “nemaju značaja za utvrđivanje krivice”.

"Može se tvrditi samo da se radi o 'renou senik', ne može se utvrditi registarski broj, niti da je upravo to vozilo ono u kome se nalazio Vukmirović”, kazao je Čađenović.

On je ponovio da je antropološkim vještačenjem nedvosmisleno dokazano da su Šofranac i Vukmirović počilnili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

"Dokazano je da je Šofranac Marko jedan od izvršilaca, odnosno lice koje se vidi na snimku dok postavlja eksploziv, a potom bježi”, kazao je on.

Čađenović je dodao da je Šofranac tokom postupka mijenjao iskaz i da je njegova odbrana “neosnovana i sračunata u cilju izbjegavanja krivične odgovornosti”.

Branioci okrivljenih tražili su da sud, usljed nedostatka dokaza, Šofranca i Vukmirovića oslobodi od optužbi.

Advokat Miodrag Bojanić kazao je da je postupajući tužilac bio dužan da sudu pruži dovoljno sigurnih i čvrtsih dokaza protiv njegovog klijenta Šofranac i optuženog Vukmirovića.

On je primijetio da je Čađenović tek u završnim riječima kazao da je Šofranac postavio eksploziv, a ne “čuvao stražu”.

Bojanić je kazao i da je Čađenović pogrešno interpretirao vještaka antropologa, kada je kazao da je, “zbog specifičnog načina hoda” utvrđeno da je Šofranac na snimku.

O tome da li je tokom postupka dokazana krivica ptuženih odlučiće sudija Nenad Vujanović, koji je izricanje presude zakazao za 18. maj.

Lutovac: Dokazi tužilaštva najbolji su dokaz za odbranu

"Ovo je jedinstven krivični predmet u kojem su se dokazi tužilaštva pokazali kao najbolji dokazi odbrane", kazao je juče branilac okrivljenog Nemanje Vukmirovića, advokat Branislav Lutovac.

On je istakao da njegov klijent nije krivac, ali da su istražni organi koji su radili na rasvjetljavanju bombaškog napada na redakciju “Vijesti” bili pod velikim pritiskom i da su po svaku cijenu morali naći krivca.

Bonus video: