U Njemačkoj priređen omaž Ginteru Grasu

Među prisutnima su bile supruga i ćerka Gintera Grasa, kao i njemački predsjednik Joahim Gauk, vicekancelar Zigmar Gabrijel i bivši kancelar Gerhard Šreder
1 komentar(a)
Ginter Gras, Foto: Reuters
Ginter Gras, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2015. 17:28h

U Njemačkoj je priređen omaž njemačkom piscu i dobitniku Nobelove nagrade za književnost Ginteru Grasu, koji je preminuo polovinom aprila.

"Takvog pisca više nema", rekao je američki pisac Džon Irving u pozorištu u gradu Libeku, gdje je omažu njemačkom nobelovcu prisustvovalo 900 ljudi.

Među prisutnima su bile supruga i ćerka Gintera Grasa, kao i njemački predsjednik Joahim Gauk, vicekancelar Zigmar Gabrijel i bivši kancelar Gerhard Šreder.

Ginter Gras preminuo je u 12 . aprila u Libeku, u 87. godini.

On se proslavio 1959. godine, romanom "Limeni doboš" u kojem je opisao sudbinu dječaka Oskara Macerata koji u trećoj godini odbija da raste, ali zadržava inteligenciju ciničnog genija, tumačeći iz takve perspektive uspon nacizma u Njemačkoj i njeno poslijeratno podizanje iz pepela.

Školovani skulptor, Gras je reputaciju stekao kao pisac velikih romana. Poslije "Limenog doboša" uslijedili su "Mačka i miš", pa "Pseće godine". Ta tri romana čine "Dancišku trilogiju", nazvanu po mjestu odvijanja radnje, Gdanjsku ili Dancigu, rodnom gradu Gintera Grasa, koji se danas nalazi na teritoriji Poljske.

Kombinujući naturalizam i fantastiku na osoben ekspresionistički način, Gras je ovom trilogijom opisao uspon nacizma u Njemačkoj, njegov slom i ponovno uspostavljanje nacionalnog integriteta Njemaca u godinama poslije rata.

Kratki roman "Mačka i miš" nastao je od restlova "Psećih godina", ali je objavljen prije glavnog romana, kojim se trilogija završava.

Četiri decenije poslije objavljivanja "Limenog doboša", 1999. godine, Grasu je uručena Nobelova nagrada za književnost. U obrazloženju Švedske akademije između ostalog je navedeno da je "sa 'Limenim dobošem' njemačkoj literaturi poklonjen nov početak poslije decenija lingvističkog i moralnog posrnuća".

Bonus video: