TAA: Ivica Stanković da brzo podigne optužnicu protiv Kankaraša

Ova NVO naglasila je da očekuje da se Kankarašavim slučajem bavi isključivo VDT, odnosno da ga Ivica Stanković neće proslijediti Osnovnom Državnom Tužilaštvu (ODT) u Kotoru
12 komentar(a)
Dragan Kankaraš, Foto: Savo Prelević
Dragan Kankaraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2015. 08:59h

NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” (TAA) podnijela je juče Vrhovnom Državnom Tužilaštvu Crne Gore (VDT) krivičnu prijavu protiv biveg gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša (DPS) zbog "nesavjesnog rada u službi i drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti".

TAA smatra da je Kankaraš, koga je Vlada Crne Gore upravo imenovala za konzula u Srbiji, prije par godina protivzakonitim obračunom i naplatom naknade za komunalije za objekat "Regent" u Porto Montenegru, oštetio budžet Opštine Tivat za više od milion eura.

"TAA je "servirala" VDT-u kristalno jasan i neoboriv slučaj. Očekujemo da VDT, bez obzira na obilje slučajeva koji dolaze pred ovo tužilaštvo, vrlo brzo otpočne izviđaj, i u vrlo brzom roku podigne optužnicu, jer se ovdje radi o pravno krajnje jednostavnom slučaju, potkrijepljenom obiljem neoborivih činjenica. Za razliku od ogromne većine afera zloupotrebe službenog položaja i korupcije u proteklih dvije decenije, u kojima se radilo o mnogo složenijim manipulacijama zakonima, u ovom slučaju je riječ o brutalnom i eklatantnom kršenju opštinskog propisa koje se ne može odbraniti nikakvom pravničkom "gimnastikom", kazali su iz TAA.

Ova NVO naglasila je da očekuje da se Kankarašavim slučajem bavi isključivo VDT, odnosno da ga Ivica Stanković neće proslijediti Osnovnom Državnom Tužilaštvu (ODT) u Kotoru.

"Ovo iz razloga što se radi o zloupotrebi službenog položaja kojom je budžetu Opštine Tivat nanesena izuzetno velika finansijska šteta, veća od milion eura, kao i zbog toga što ODT u Kotoru do sada nije pokazalo ni najmanju spremnost da se uhvati u koštac sa zloupotrebama službenog položaja kad se radi o političkim funkcionerima i nosiocima političke moći. Takođe, Dragan Kankaraš je dio svoje karijere proveo kao sudija i predsjednik Suda u Kotoru, pa na lokalnom nivou postoji značajno veća opasnost od mogućih uticaja na rad ODT", smatraju u TAA.

Podsjećaju i da je za krivično djelo nesavjesnog rada u službi zbog koje je nastupila imovinska šteta veća od 30.000 eura, po zakonu predviđena kazna do pet godina zatvora.

"Dokazi za ovo krivično djelo su neoborivi u ovom slučaju, a da li će VDT odmjeriti da ima prostora da se Kankaraš goni i zbog drugih krivičnih djela, to je na njima. Dokazi neumoljivo terete Kankaraša, i vrlo teško će biti aktualnoj opštinskoj vlasti da uspije u svom pokušaju da u nekom od nižih službenika pronađe žrtveno jagnje", saopštila je TAA dodajući da će slučaj Kankaraš "jasno pokazati ima li nade za pravosudni sistem Crne Gore".

"Rasplet ovog slučaja nedvosmisleno će pokazati jesmo li počeli da se krećemo ka jačanju nezavisnosti i efikasnosti Tužilaštva i Sudstva, ili nas očekuje konačni sunovrat vladavine prava" istakla je TAA napominjučći da je slučaj protivzakonitog obračuna i naplate naknade za komunalije za "Regent", "iako najkrupniji kad je u pitanju finansijska šteta nanesena Opštini Tivat, samo vrh ledenog brijega" afere "Komunalije", i obećavaju da će ta NVO "tek imati sa čime da upozna građane Tivta i VDT-a".

Kankaraš: Nisam uradio ništa nezakonito

Bivši tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš nije želio da detaljnije komentariše podnošenje krivične prijave protiv njega.

"Ne msilim da sam uradio bilo što protivzakonito. Vjerujem u instutucije sistema i neka svako rad svoj posao", kratko je Kankaraš kazao "Vijestima".

Bonus video: