"Glasovi iz gluve sobe": Nulta tolerancija na pogrešne riječi

Generalova knjiga je spretno urađen miks memoarske, publicističke i naučne literature
124 pregleda 5 komentar(a)
Glasovi iz gluve sobe
Glasovi iz gluve sobe
Ažurirano: 08.05.2015. 15:00h

Promocija koja je izazvala veliku pažnju bila je i promocija nove knjige generala Blagoja Grahovca “Glasovi iz gluve sobe”, u izdanju Lagune i Vijesti.

“Ovakvu knjigu smo (pre)dugo čekali, a da pritom čak nismo mogli biti sigurni da će je neko uopšte napisati. Jer, za ovakvu knjigu prije svega je potreban - pravi autor”, kazao je moderator Balša Brković, jedan od recenzenata knjige.

“Generalova knjiga je spretno urađen miks memoarske, publicističke i naučne literature. Autor ove knjige je odavno prepoznat kao sasvim “netipičan” vojnik. Neko ko se, bez ostatka, zalaže za onu vrstu društvenih promjena - temeljnih i sveobuhvatnih - a gdje je obično jedan general posljednja adresa koju očekujete u toj priči. Prije nekoliko godina desila se zanimljiva stvar - i debelo govorljiva: dok je jedan crnogorski pjesnik “zabrinut” za svoj nacion tražio zavođenje vanrednog stanja u državi, general, se zalagao za demokratizaciju crnogorskog društva. Ovaj bizarni detalj govori mnogo toga o današnjoj Crnoj Gori, ali i o generalu Grahovcu.”

Brković je naglasio da se Grahovčeva knjiga čita - kao najbolji triler.

Nova knjiga Blagoja Grahovca spretno i pregledno razlaže priču o vojnom i političkom vrhu Srbije, SRJ i Državne zajednice Srbije i Crne Gore. O transformacijama, kadrovskim kombinacijama, kriminalnoj pozadini raznih političkih i ekonomskih odluka... I nadasve, o ljudima koji “podlegnu” takvim okolnostima. Grahovac majstorski, u samo par rečenica, ispisuje psihološke krokije svojih “likova”, dajući čitaocu jasne smjernice i informacije o personalnom materijalu epohe. Grahovac ima “nultu toleranciju” na fašizam, pa gdje god ima takvog potonuća, on ga i registruje. Istovremeno, kao čovjek one najbolje viteško-vojničke tradicije, Grahovac objašnjava, strpljenjem dostojim nekoga ko predaje osnovcima, koliko i kako je iznevejeravana upravo ta logika “časne” vojske.

“Ozbiljna istorija devedesetih i godina nakon pada Miloševića neće moći da se piše bez ove knjige. Ova knjiga ulazi u one zone koje klasična istoriografija teško može dosegnuti. Zato je bilo važno demistifikovati “gluvu sobu” o kojoj Grahovac piše”, zaključio je Brković.

General Grahovac je prisutnima objasnio razloge i motive da napiše baš ovakvu knjigu. Bila je to i svojevrsna odbrana jedne (nekada) časne i važne profesije.

Grahovac je penzionisani general avijacije, ali i autor koji se posljednjih godina nametnuo kao jedan od najlucidnijih analitičara geopolitičkih trendova u savremenom svijetu.

Bonus video: