Mirsad Bošnjak je skoro mrtav dovezen u Klinički centar

“Dr Lamežević nije konstatovao postojanje povrede organa trbušne duplje, nije uradio fizikalni nalaz, niti analizu krvi, niti je opisao veći broj drugih povreda na tijelu”, kazala je dr Baralić- Obradović
215 pregleda 6 komentar(a)
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.05.2015. 08:03h

Bjelopoljac Mirsad Bošnjak nije mogao da umre zbog teške povrede nakon pada sa terase, već isključivo usljed iskrvavljenja iz slezine.

To je u Osnovnom sudu juče saopštila predsjednica Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogadu prof. dr Ivanka Baralić Obradović.

Vještakinja je svjedočila u nastaku suđenja hirurgu bjelopoljske Bolnice dr Eldinu Lameževiću, kojem se sudi zbog krivičnog djela - teška djela protiv zdravlja ljudi.

On je kao pripravni ljekar pregledao Bošnjaka 12. avgusta 2013. godine.

“Dr Lamežević nije konstatovao postojanje povrede organa trbušne duplje, nije uradio fizikalni nalaz, niti analizu krvi, niti je opisao veći broj drugih povreda na tijelu”, kazala je dr Baralić- Obradović.

Lamežević je rekao da u njegovoj izjavi postoji detaljan opis preduzetih radnji, ali da unošenje dijela podataka nije dozvoljavao sistem računara.

Govoreći o dilemi da je povreda na glavi pacijenta bila „takva da je smrt mogla da nastupi u kratkom roku“, vještakinja je istakla da Mirsad nije mogao da umre od tih povreda. Konstatovala je da sva krv iz trbušne duplje, što je uzrok smrti, potiče isključivo iz rascjepa slezene.

Vještakinja je isključila i mogućnost, koju je predočio Lamežević, da je prilikom reanimacije u Kliničkom centru kod Bošnjaka „ruptirao subkapsularni hematom“, jer „nije ni postojao“... Ona je rekla da je pacijent u KC “stigao praktično mrtav“.

Dr Baralić Obradović, kazala da je u nalazu konstatovala velike krvne podlive, na osnovu uvida u urađene reparacije tog dijela tijela na odbukciji.

Vještak sudske medicine dr Nemanja Radojević, objasnio je da krvni podlivi nisu bili uočljivi, zbog postojanja mrtvačkih mrlja i da je preparisanjem utvrdio da su „meka tkiva prožeta tamno crvenom krvlju“.

On je rekao da nije ustanovio prelom vratnih i kičmenih pršljenova, niti izlivanje krvi između meke i tvrde moždanije, kako je pisalo u ljekarskim izvještajima.

U optužnici piše da okrivljeni prilikom pregleda nije posvetio potrebnu pažnju, kako bi na nesumnjiv način, pored povreda glave, utvrdio postojanje povreda organa trbušne i grudne duplje... iako je postojala povreda u vidu rascjepa slezine.

Suđenje se nastavlja 8. maja.

Bonus video: