Morali smo glasati, Veljović je bio blizu

Bivšeg šefa policije nema među osumnjičenima - Tužilaštvo je krivične prijave podnijelo protiv Dušana Vratnice i 24 sindikalca
390 pregleda 17 komentar(a)
Dušan Vratnica, Foto: Luka Zeković
Dušan Vratnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.05.2015. 05:52h

Par policajaca koji su juče saslušani u sklopu istrage o nezakonitoj podjeli 18 sindikalnih stanova, saopštili su “Vijestima” da ispaštaju zbog dogovora koje je Veselin Veljović mimo njihovog znanja pravio sa vrhom Sindikata policije.

Bivšeg šefa policije, međutim, nema na spisku osumnjičenih - Tužilaštvo je u tom predmetu krivične prijave podnijelo protiv nekadašnjeg šefa Sindikata UP Dušana Vratnice i još 24 sindikalaca.

Svi oni učestvovali su na sjednici Glavnog odbora Sindikata na kojoj je, prema tvrdnjama tužioca, usvojena nezakonita odluke o dodjeli 18 stanova na Tuškom putu.

Nekoliko saslušanih policajaca, “Vijestima” je nezvanično reklo da su 3. septembra 2010. godine donijeli zakonitu odluku da se menadžmentu Uprave policije dodijeli osam stanova i kredit.

Oni tvrde, međutim, da su za dodjelu ostalih 10 stanova prvi put čuli juče od tužioca... “Nakon što smo digli ruku i glasali za predlog koji nam je predsjedavajući Vratnica dostavio, nismo informisani kome su i kako dijeljeni stanovi. Mislite li da je nekome od nas palo na pamet da provjerava je li neko donio nezakonitu odluku da usvojimo... Dok se sjednica održavala, bio je (Veljović) u kancelariji pored i pitam se kako bi se proveli da je neko bio protiv odluke”, kazao je jedan od osumnjičenih koji je insistirao na anonimnosti.

On i par njegovih kolega, tvrde da tužilaštvo treba da ispita kome su sve stanovi dodijeljeni, a ne da goni one koji su “dizali ruku” na sjednici.

U zapisniku sa sjednice piše da je Veljović rekao da ima obavezu prema službenicima koje je poslao “kao šefove u druge organizacione jedinice”.

“U tu svrhu odvojeno je osam stambenih jedinica i jedan kredit, kojima će raspolagati kabinet... Ovaj predlog jednoglasno je usvojen”, piše u zaspisniku.

Glavni odbor Sindikata tada je dogovorio da se svakom predsjedniku sindikalne organizacije, a koji nema riješeno stambeno pitanje, stan dodjeljuje bez konkursa, na osnovu odluke tog tijela. Iz Tužilaštva su saopštili da su postupali po krivičnim prijavama policajaca i da su prikupili dokaze koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su prijavljeni izvršili krivično djelo - nesavjestan rad u službi.

Saslušanja su počela oko 9 sati, a do 18 časova pred tužiocima odbranu su iznosili Vratnica, Aleksa Tatar, Duško Janjušević, Ljiljana Gogić, Željko Obadović, Baćo Baćović, Saša Ćetković, Milan Peruničić, Mirko Peruničić, Milan Vujisić, Radenko Obradović, Milovan Vuković, Milovan Marjanović, Milan Marković, Miladin Bukilić, Stanko Jokanović, Dragomir Bašović, Radoman Jokić, Zoran Bubanja, Veselin Ćetković i Dragoljub-Bato Dedić.

Osumnjičeni su i Mladen Šuškavčević, Dejan Živoković, Vladan Radović i Nedeljko Bojović, ali zbog služebnih obaveza juče nijesu dali iskaz pred tužiocima.

Nejasno je zašto Veljovića nema na spisku osumnjičenih, kada u policijskoj dokumentaciji predatoj tužilaštvu piše da postoji osnovana sumnja da je Veljović zloupotrijebio službeni položaj u tom slučaju...

Na osnovu toga, prema Veljovićevom nalogu, a sa dopuštenjem Vratnice, sindikalne stanove dobili su pomoćnik direktora UP Nikola Janjušević, Zoran Radulović, Radmilo Strugar, Jovica Rečević, Petar Šestović, Darko Ćorac, Milan Kovačević,Vesko Damjanović, Ljljana Nikolić, Ilija Janjušević, Dragan Klikovac i Goran Jokić.

Vratnica je navodno, mimo propisa, dodijelio šest stanova članovima predsjedništva Sindikata - Dragoljubu Dediću, Mladenu Šuškavčeviću, Ljiljani Gogić, Baću Baćoviću, Draganu Goroviću i Dušku Janjuševiću.

Begović: Stanovi dati mimo oglasa, imaju uporište u propisima

Advokat Zdravko Begović, kazao je da su svi saslušani tvrdili da su sve raspodjele stanova rađene isključivo po zakonu, statutu i poslovniku Sindikata UP.

“To su stanovi koji su podijeljeni njihovim radnicima, članovima sindikata koji su dugo godina plaćali stambeni fond i koji su apsolutno imali pravo da dobiju takve stanove. Postoji jedna specifična situacija, koja je po tužilaštvu sporna, a to je da je određeni broj stanova podijeljen mimo javnog oglasa. Međutim, svi članovi Sindikata su danas pred tužiocem tvrdili da u pravilniku o raspodjeli stambenih jedinica takva odluka ima uporište”, kazao je Begović.

On je istakao da je pravilnikom predviđeno da Sindikat, u određenim specifičnim situacijama, može podijetliti stanove mimo javnog oglasa.

“Apsolutno sam ubijeđen da u radnjama svih osumnjičenih nema elemenata bića krivičnog djela nesavjestan rad u službi. Upravo za vrijeme njihovog mandata Sindikat UP podijelio je 230 stanova, što je bukvalno nevjerovatna činjenica”, kazao je Begović.

Bonus video: