Policajci prozivaju Konjevića i Stojanovića: Slagali nas, pa zaboravili

Akademci su poručili da je odnos MUP-a i policije prema stručnom policijskom kadru, u najmanju ruku, skandalozan
264 pregleda 14 komentar(a)
Milutin Vučinić, Foto: Privatna arhiva
Milutin Vučinić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.05.2015. 18:15h

Pola miliona euraporeskih obveznika, koje država godišnje izdvoji za školovanje policajaca, može se bolje utrošiti s obzirom na da ne postoji strategija ni politika njihovog zapošljavanja.

To su poručili predstavnici IV generacije diplomaca Policijske akademije.

Njihov predstavnik Milutin Vučinić, kazao je da im je obilježavanje Međunarodnog praznika rada “bilo prilično mučno” i da su sekretaru MUP-a Draganu Pejanoviću, na sastanku tog 29. aprila “morali lično da predočimo sramnu i poraznu politiku MUP-a i policije”.

Vučinić ističe da IV generacija tri godine čekazaposlenje, i da su Pejanovića tada upoznali sa poslednjim obećanjima i garancijama o zaposlenju koje je ministar Raško Konjević “svjesno, voljno i nedvosmisleno dao polaznicima četvrte generacije”.

“Tokom dvogodišnjeg školovanja rukovodno nastavni kadar Policijske akademije javno je obećavao zaposlenje za pet najboljih polaznika odmah po završetku studija 2012. U tom periodu PA bila je pod nadležnošću MUP-a, i ne samo što najbolji nijesu zaposleni već se generacija borila kako bi zasnivala radni odnos u svojstvu pripravnika, što se desilo nakon 1 godine 3 mjeseca i 24 dana od diplomiranja”, kazao je Vučinić.

On je istakao i da im je i direktor policije Slavko Stojanović, na sastanku 7. marta 2013. garantovao da će nakon pipravničkog biti obezbijeđen nastavak radnog angažmana.

“Laž sigurno nije istinita, ali laž može biti izuzetno logična i psihološki uvjerljiva što je u našem slučaju vrijeme, kao najmudriji savjetnik, potvrdilo”, kazao je.

Vučinić dodaje da su se nezaposleni akademci više puta pisano obraćali Konjeviću i Stojanoviću, ali da su ostali bez odgovora.

“Tek krajem novembra 2014. održan je sastanak na kojem je ministar Konjević svjesno, voljno i nedvosmisleno istakao da će svi polaznici IV generacije dobiti zaposlenje u MUP početkom 2015”, kazao je Vučinić.

On dodaje da je Konjević tada rekao da neće biti pojedinačnog zapošljavanja, već da će svi istovremeno dobiti posao.

“Da li će ministar održati datu riječ o sigurnom zaposlenju u MUP-UP za svakog polaznika IV generacije, ili je u pitanju njegova krajnja nesmotrenost i neporomišljenost ostaje da vidimo”, kazao je Vučinić.

On je istakao da su akademci, posmatarajući dosadašnje stanje i razvojni put UP, zaključili da se reforme u toj službi “uglavnom bave formalnim reorganizacijama unutar policije ili reformama na nacionalnom nivou”.

“Umjesto kvalifikovanih kadrova koji su nosioci reforme policijske kulture, MUP je zbog nedostatka planiranja i loše politike, sveukupno su oslabili kapaciteti i moral u borbi protiv savremenih izazova bezbjednosti. Kako bi dobili cijelu sliku katastrofalnog vođenja i upravljanja ljudskim resursima MUP-a, treba napomenuti i da ukupno 58 polaznika V i VI generacije od 2013. čeka na zasnivanje radnog odnosa u svojstvu pripravnika”, kazao je predstavnik IV generacije.

Dodao je da dok Akademija najavljuje upis IX generacije, za 80 diplomiranih policajaca nema posla.

Vučinić je istakao da su akademci nedavnim, javnim spaljivanjem diploma ispred zgarde MUP-a i govorom pokušali da ukažu na katastrofalni sistem obrazovanja i višegodišnju kadrovsku politiku MUP-a i UP koji nastavljau školovanje novih generacija na Akademiji.

On je kazao da osim pitanja zašto su školovani, ako nema načina da dobiju posao, treba postaviti još dva: “Na koji će način Vlada pomoći zaposlenje policijskog kadra, za čije školovanje se iz budžeta izdvojilo oko 20.000 eura po jednom polazniku i zašto nastavljaju sa školovanjem skupog policijskog kadra, koji nakon školovanja nema nijednu obavezu da radi u matičnom ministarstvu?”

Bonus video: