Prava sreća je smijati se i ne željeti ništa

“Ljubavni detektiv” je posljednje objavljeno djelo Poterove, čiji je nastavak već gotov
88 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandra Poter (Novine)
Aleksandra Poter (Novine)
Ažurirano: 07.05.2015. 15:51h

“Glavni lik romana sam ja, ja sam Rubi Miler”, kazala je britanska spisasteljica Aleksandra Poter na promociji svog romana “Ljubavni detektiv” u utorak veče na desetom Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.

“Ljubavni detektiv” je njeno posljednje objavljeno djelo, čiji je nastavak, kako je Poter saopštila okupljenim čitaocima, već završen i treba da bude objavljen.

Izdavač knjige za Crnu Goru je “Nova knjiga”, a radnja romana dešava se u Indiji.

“Jedna od mojih najvećih strasti su putovanja i ja sam željela da svoja iskustva koja sam doživjela putujući Indijom pretočim u knjigu”, navela je Poter.

Ona je kazala da ju je Indija oduševila i da je to što je opisala u knjizi samo deset odsto te daleke, mistične zemlje.

Rubi Miler, glavna junakinja romana je , kako tvrdi spisateljica, netipična djevojka za 21. vijek. Ona je organizovana, zna šta hoće, takođe je i književnica koja se, poslije raskida sa momkom, druži se sa 80-godišnjom staricom od koje saznaje mnoge životne pouke.

Glavni lik romana “Ljubavni detektiv”, susreće se sa ljudima koji su joj u početku bili čudni, te polako uspostavlja kontakt sa Indijcima, i od ljudi koji žive u katastofalnim uslovima dobija ono što je , zapravo vrijedno, što mi, kako autorka tvrdi, gubimo zbog načina života u 21.vijeku.

“Teško je naći paralelu između života Engleza i Indijca. Biti siromašan u Engleskoj nije ni blizu onoga u Indiji”, tvrdi Poter.

Rubi Miler u Indiji shvata koliko je smijeh bitan za život, tvrdi književnica, i to kako se sve životne teškoće mogu prevazići.

“Na Zapadu su mi govorili da si srećan ako želiš, a u Indiji sam shvatila da upravo ništa ne željeti znači biti srećniji”, kazala je Britanka.

Čitaocima je otkrila je da će u drugom dijelu biti riječi o ljubavi i mistici.

“Rubi Miler u Parizu pronalazi, nakon 17 godina, davno izgubljena ljubavna pisma”, otkrila je autorka.

Nekadašnja novinarka, književnošću je počela da se bavi, kako tvrdi, iz dječjeg sna i jer nije mogla da podnese svakodnevno putovanje vozom do svog radnog mjesta u Londonu.

“Rekla sam: dosta je više mučenja u vozu, i eto to sam riješila pišući knjige”, kazala je Poter.

Završila je britansku književnost i film na Univerzitetu u Liverpulu, a 1999. godine napisala je svoje prvo djelo koje je poslala velikom broju izdavačkih kuća, na šta je i veliki broj njih pozitivno odgovorio.

“Mislim da sam tada bila veoma srećna, i mislim da znam šta čitaoci žele da čitaju”, istakla je autorka romantičnih komedija “Da li smo se nekad sreli”, “Moj gospodin savršeni” i drugih.

Da je i ljubiteljka filma, potvrdila je , pored toga što je studirala film uz književnost, i svojom željom da se neko od njenih djela pretoči u film.

“Oduvijek sam željela da napišem knjigu koja se može pretvoriti u film jer mislim da su film i knjiga povezani, samo se na drugačiji način opažaju”, ocijenila je Poter.

Nakon promocije “Ljubavnog detektiva” Poter je potpisivala knjige prisutnih na promociji, što je i uradila juče, gostujući Gradskoj knjižari.

“Glasovi iz gluve sobe” u 19 časova

Na današnjem sajamskom rasporedu nalazi se niz zanimljivih promocija. Biće prestavljena, u 13 časova, knjiga Miodraga Lekića “Na putu za Damask”, u izdanju „Plavog jahača“, Nova knjiga predstaviće novi roman Ognjena Spahića, od 19 časova na programu je promocija knjige Blagoja Grahovca “ Glasovi iz gluve sobe ”, u izdanju Lagune i “Vijesti”.

Nova knjiga sjutra predstavlja još jedno izdanje, novi roman Nikole Malovića “Jedro nade”, i roman Svetozara Savića „Vajar“.

Bonus video: