Premijera predstave „Venecijanka” u Zetskom domu

Kraljevsko pozorište gostovaće 26. maja u Temišvaru
111 pregleda 1 komentar(a)
predstava Žabar
predstava Žabar
Ažurirano: 07.05.2015. 16:19h

“Venecijanka’’, italijanska renesansna ljubavna igra nepoznatog autora, u režiji Lidije Dedović, a u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, premijerno će biti izvedena 14. maja. Ova premijera samo je jedan dio bogatog programa za maj, najavljenog iz “Zetskog doma”.

U “Venecijanki” igre u ljubavi i igre u teatru postaju jedno. Sama činjenica da ova ljubavna komedija, uprkos nepoznavanju autora, ima aktivan scenski život još od 16. vijeka, govori o intrigantnosti teksta. U renesansnom duhu, na sceni se naizmjenično nižu avanture, igre i preokreti. Ovim projektom, kako je saopšteno iz “Zetskog doma”, ostavlja se novi trag na sceni Generacija, u Kraljevskom pozorištu.

U predstavi igraju Filip Đuretić, Jovan Dabović, Maja Stojanović, Sanja Vujisić, Anđelija Rondović i Julija Milačić.

Muzički segment majskog programa obilježiće koncert poznatog crnogorskog gitariste i internacionalne zvijezde klasične gitare Miloša Karadaglića 12. maja.

Milan Lane Gutović i njegov pozorišni kabare „Obično veče’’, s kojim je obišao većinu kontinenata i glavnih gradova svijeta na Cetinje stiže 22. maja. Ovo je godinama kultna predstava beogradske publike čiji je Gutović kompletan autor - tekstopisac, režiser i glumac. On njeguje specifičan, sopstveni humor, a ovog puta publici će se predstaviti sa aktuelizovanim tekstom.

Predstava „Žabar”, projekat Lidije Dedović i Petre Veber na programu je 30. maja. Ovo je jedno od prvihFasbinderovih ostvarenja koje se bavi običnim mladim ljudima i njihovim suočavanjem sa patologijom savremenog svijeta - njegovim izmišljenim konstrukcijama i strahovima. U ovom projektu taj tekst uspješno i energično iznosi na scenu mlada i hrabra generacija crnogorskih glumaca: Miloš Pejović, Ana Vučković, Karmen Bardak, Sanja Jovićević, Gorana Marković, Bojana Malinovska, Gordana Mićunović, Momčilo Otašević, Aleksandar Radulović, Petar Novaković, Jovan Krivokapić.

Tokom maja, na Cetinju će biti organizovana filmska laboratorija čuvenog srpskog režisera Miloša-Miše Radivojevića , a sa Lanetom Gutovićem teatarska.

Kraljevsko pozorište gostovaće 26. maja u Temišvaru, na festivalu TESZT, sa predstavom “Enciklopedija izgubljenog vremena”.

Bonus video: