Završeno suđenje "fudbalerima" za lažno svjedočenje

Bivši šef podgoričke policije Šestović, kazao je da su policajci zakonski postupali prema Buškoviću i da taj proces nije montiran
160 pregleda 2 komentar(a)
fudbaleri, Foto: Zoran Đurić
fudbaleri, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.05.2015. 11:19h

Bivši rukovodilac podgoričke policije Petar Šestović, ponovio je ono što su ranije konstatovale njegove kolege - policajci su zakonski postupali prema Ivanu Buškoviću i nema saznanja da je taj proces montiran.

On je to rekao svjedočeći u postupku protiv brata i pet Buškovićevih prijatelja, optuženih da su mu dali lažni alibi za vrijeme dok je tukao novinarku Oliveru Lakić. Suđenje je završeno juče, a presuda će biti izrečena sjutra.

Nikola Bušković, Dragoslav Perazić, Ivan Siništaj, Borko Čađenović, Branko Bašović i Simo Đurović, okrivljeni su da su 28. maja 2012. lagali pred sudom, kada su svjedočili da je Ivan 7. marta te godine sa njima igrao fudbal, u vremenu od 21 do 22 časa. Tada je novinarka napadnuta.

Šestović je ispričao da je policija označila Buškovića kao napadača samo par dana nakon napada. On je rekao da su do osumnjičenog, između ostalog došli na osnovu telefonskih listinga Buškovića.

"Nakon toga je izvršena radnja prepoznavanja, bilo je šest, sedam lica iza ogledala, oštećena je ukazala na određeno lice kao izvršioca. Nakon što ga je identifikovala, sjećam se da je tražila da ga primaknemo ogledalu, čini mi se da mu pogleda oči, nakon čega je bila sigurna da je on”, naveo je Šestović.

Odgovarajući braniocima optuženih, Šestović je odgovorio da nije tačno da je "nekoj novinarki rekao da mu je žao što nevin čovjek ide u zatvor".

Tužilac Vukas Radonjić, podsjetio je da je pravosnažnom presudom utvrđeno da je Bušković, u vrijeme napada na Lakićevu, bio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a ne na fudbalskom terenu...

On je dodao i da je nesumnjivo utvrđeno da su optuženi lažno svjedočili, svjesno i sa namjerom da drugu obezbijede alibi. Advokati optuženih, konstatovali su da je u tom postupku jedini dokaz “skandalozna” presuda kojom je Bušković oglašen krivim za napad na Lakić.

"Pored njih šestorice, koji su bili kategorični da je igrao fudbal sa njima, još osam svjedoka potvrdilo je njihovu priču... U mojoj praksi se nije dogodio slučaj da se ne vjeruje desetinama ljudi koji govore isto... Svaka presuda, pa i pravosnažna, može biti oborena na hiljadu načina, nije to sveto pismo”, naveo je advokat Branislav Tapušković.

Za krivično djelo davanje lažnog iskaza zaprijećena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora. Iako je Bušković pravosnažno osuđen zbog napada na Lakićevu, motiv nikada nije utvrđen.

U pravosnažnoj presudi sutkinja Željka Jovović navela je da su njegovi drugovi "fudbaleri”, lažno svjedočili, pa je tužilaštvo podiglo optužni predlog protiv njih. Lakićeva je od februara 2011. meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada.

"Ne bih lagao za prebijanje žene"

Optuženi Simo Đurović, u završnim riječima, ponovio je tvrdnje pred Sudom - da su tog dana igrali fudbal i da je on odveo Buškovića na teren.

"Imam malo dijete, ne bih nikad lagao tako nešto. Za prebijanje žene nikad ne bih dao alibi”, istakao je Đurović.

Đurović je između ostalih uhapšen u policijskoj akciji "Marta". Ta grupa je optužena za šverc droge.

Bonus video: