JOVIĆEVIĆ I RELJIĆ IZLAŽU U TIRANI

Dešavanja na cestama i njihovim marginama

Postavka u Galeriji Zeta je osmišljena kao putovanje u noć putevima Crne Gore, sa samo nekoliko punktova svjetla u tami
141 pregleda 0 komentar(a)
Milena Jovićević (Novina)
Milena Jovićević (Novina)
Ažurirano: 06.05.2015. 19:46h

Izložba Milene Jovićević i Željka Reljića pod nazivom “207899/121577” otvorena je sinoć u Zeta art centru u Tirani. Radovi predstavljeni pred likovnom publikom u Tirani, obuhvataju objekte, video animaciju i fotografije, nastale kao rezultat rada umjetnika na zajedničkom konceptu.

Postavku prati trojezični katalog, a tekstove potpisuju Francis Coraboeuf, istoričar umjetnosti i umjetnik Helidon Gjergji.

“207899 / 121577: Ne znajući otkud dolaze ove brojke, moglo bi se pomisliti da podrazumijevaju neke lozinke ili šifrovane poruke, međutim, to je samo broj pređenih kilometara na instrumental tabli automobila umjetnika…

Postavka u Galeriji Zeta je osmišljena kao putovanje u noć putevima Crne Gore, sa samo nekoliko punktova svjetla u tami. Mnogo toga se događa na cestama i na njihovim marginama. Kao javni prostor, koji koristi svakodnevno svima, ceste odražavaju sliku jedne zemlje. Milena Jovićević i Željko Reljić zauzimaju kritički stav analiziraju društvo u kojem žive, preispitujući crnogorsku i balkansku stvarnost, postavljajući mnoga pitanja uz krajnje ironičan prizvuk. Naizgled duhovita postavka, iznenada se pretvara u svoju suprotnost i posjetilac se mora suočiti sa veoma uznemirujućim i teškim sadržajima... Možemo li osjetiti nešto skriveno u radu, koji pokazuje tračak svjetlosti kroz zatvorena vrata ili nešto očigledno, vrlo blizu, ali ipak izvan dometa. Je li to prijetnja, ili je to svjetlo?”, zapisao je u tekstu za katalog, koji prati izložbu, Francis Coraboeuf.