Pikasove „Žene iz Alžira” za 140 miliona dolara

Titulu najskuplje slike prodate na aukciji trenutno drži triptih Frensis Bejkona “Tri studije Lucijena Frojda”. Sliku je aukcijska kuća prije dvije godine ponudila za 85 miliona dolara, a prodata je za rekordnih 142,4 miliona dolara
423 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Pikaso, Foto: Beta/AP
Pablo Pikaso, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.05.2015. 18:39h

Aukcijska kuća Kristi ponudiće 11. maja u Njujorku sliku “'Žene iz Alžira ” (Verzija O) Pabla Pikasa za 140 miliona dolara, a njena početna cijena vrlo lako mogla bi je učiniti najskupljom slikom dosad prodatom na aukciji

Titulu najskuplje slike prodate na aukciji trenutno drži triptih Frensis Bejkona “Tri studije Lucijena Frojda”. Sliku je aukcijska kuća prije dvije godine ponudila za 85 miliona dolara, a prodata je za rekordnih 142,4 miliona dolara.

Pikasova slika “Žene iz Alžira ”, koju je naslikao 1955, posljednji put mijenjala je vlasnika prije 18 godina.

Do tada je bila u vlasništvu američkog bračnog para Ganz, Viktora i Sali, a nakon smrti ovih kolekcionara prodata je preko aukcijske kuće londonskom trgovcu umjetninama za 31,9 milion dolara.

U aukcijskoj kući Kristi kažu da prodavac Pikasovog djela želi da ostane anoniman.

Slika “Žene iz Alžira ” nastala je po motivima francuskog slikara Ežena Delakroa i dio je serije sastavljene od 15 slika, označenih slovima abecede od 'A' do 'O', koje je Pikaso slikao 1954. i 1955.

Bonus video: