Vlada mogla da se zaštiti prilikom potpisivanja ugovora za autoput

Ministar finansija danas je priznao i da kineska Exim banka nije ostavila mogućnost za davanje kredita u eurima. Pejović objašnjava da je to zato što “svoje finasnijke rezerve Kinezi vezu za dolar”
7 komentar(a)
autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.05.2015. 18:02h

Za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, Vlada Crne Gore je od Eksim banke u oktobru prošle godine uzela kredit u dolarima - vrijedan 689 miliona eura. Dok je u tom trenutku razlika bila stabilna, američka valuta sada značajno raste u odnosu na evropsku.

Otplata glavnice kredita još nije počela. To se očekuje za šest godina, koliko prema ugovoru traje grejs period. Na to podsjeća ministar finansija Radoje Žugić, dok komentariše izjavu šefa Skupštine Ranka Krivokapića da ugovor za finansiranje autoputa, u dijelu kursnih razlika, nije sklopljen kako treba.

“Da li će euro tokom svog procesa imati stalni trend pada u narednih šest, odnosno 20 godina nijesam siguran i volio bih da nam svi kritičari koji to upućuju na našu adresu daju prijedlog. Bilo bi jako korisno da to znamo”, kaže Žugić.

Poznavaoci ekonomskih prilika se slažu sa tim, ali ističu da je Vlada prilikom potpisivanja ugovora mogla da se zaštiti. Jedan od načina je takozvani “hedžing”.

“To je termin koji se u menadžmentu finasnijkih rizika koristi kao zaštita. Na taj način mi bi valutu zaključali na dan potpisivanja ugovora i plaćali kredit u toj vlautnoj razmjeni. To bi nas dodatno koštalo desetine miliona”, kazao je za TV Vijesti ekonomski analitičar Zarija Pejović.

Ministar finansija danas je priznao i da kineska Exim banka nije ostavila mogućnost za davanje kredita u eurima. Pejović objašnjava da je to zato što “svoje finasnijke rezerve Kinezi vezu za dolar”.

Bonus video: