Izbjegnuta tragedija: Testerom umalo šegali granate

Bombe su našli radnici preduzeća „Kubura promet“, koje eksploatiše šumu na području Žuren potoka... Oni su posjekli stablo u kojem su bile sakrivene, ali ih srećom testerom nijesu zakačili
175 pregleda 2 komentar(a)
Granata (Novine)
Granata (Novine)
Ažurirano: 06.05.2015. 06:05h

Tri granate iz Drugog svjetskog rata, pronađene su u šupljini jednog stabla u blizini Komova.

Bombe su našli radnici preduzeća „Kubura promet“, koje eksploatiše šumu na području Žuren potoka... Oni su posjekli stablo u kojem su bile sakrivene, ali ih srećom testerom nijesu zakačili.

"U ostatku stabla pronađene su tri granate, čija je proizvodnja iz 1942. godine. Sreća je što je stablo posječeno iznad dijela gdje su se nalazile granate, tako da nije bilo nikakvih posljedica za radnike. Ne mogu ni da mislim o tome šta bi se dogodilo da su nožem motorne testre zasjekli granate", rekao je vlasnik firme "Kubura promet" Ljubiša Kuburović.

Radnici te kompanije, kako je kazao, i ranije su nalazili oružje na području gdje su sjekli drvnu građu, ali uglavnom je bilo riječi o cijevima pušaka i municiji.

"Područje Žuren potoka, odnosno, dio između Jabuke i Mateševa, bila je linija povlaćenja njemačkih jedinica u Drugom svjetskom ratu, tako da smo i prije nalazili djelove oružja... Detektorom za metal juče je pretražen dio šume koja se sada eksploatiše i nijesu pronađeni ostaci oružja, ali je definitivno potreban dodatni oprez", kazao je Kuburović.

Nakon prijave o pronađenim granatama, pripadnici kolašinske policije i ekipa Sektora za vanredne situacije zadužena za uklanjanje eksplozivnih naprava bili su juče na licu mjesta. Granate su uklonjenje.

Bonus video: