OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA UBISTVO

Andriću 35.000 eura jer je nevin zatvoren

Viši sud dva puta donosio oslobađajuću presudu... Drugu odluku potvrdio Apelacioni - Andrić nije ubio Mirka Porobića
9 pregleda 0 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
04.04.2019. 16:22h

Momiru I. Andriću (75) iz Herceg Novog, država će morati da isplati gotovo 35.000 eura nakon što je i pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo.

Viši sud dva puta je donosio oslobađajuću presudu  Andriću , da bi Apelacioni 2013. godine potvrdio odluku da Novljanin nije s umišljajem ubio Mirka Porobića.

Nakon svega, potvrđena je i presuda podgoričkog Osnovnog suda - da mu država isplati 34.700 eura, na ime nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti, ugleda i slobode usljed neosnovanog lišenja slobode, sa zateznom kamatom od presuđenja do konačne isplate.

“Pravilno je prvostepeni Osnovni sud našao da su neosnovanim lišenjem slobode povrijeđeni ugled i čast tužioca Andrića, posmatrani kao ukupnost moralnih vrijednosti čovjeka koje on uživa kao član određene društvene sredine, a koji se manifestuju kroz njegovo poštenje, prošlost, znanje i sposobnost. Andrić je u momentu lišenja slobode imao 72 godine života, za koje vrijeme nije bio osuđivan za izvršenje bilo kog protivpravnog i društveno opasnog djela, što svakako ukazuje da je isti uživao određeni ugled u svojoj sredini koji je morao biti povrijeđen neosnovanim lišenjem slobode, naročito imajući u vidu da je tužiocu stavljeno na teret izvršenje najtežeg krivičnog djela - ubistva”, piše u presudi Višeg suda u Podgorici.

Punomoćnica Momira Andrića, advokatica Munira Omeragić, tužbom je tražila naknadu nematerijalne štete 48.000 eura nakon što je njen klijent u pritvoru proveo 11 mjeseci i 17 dana.

Andrić je oslobođen optužbe da je tvrdim predmetom, sa više udaraca ubio Porobića u svojoj porodičnoj kući 2009. godine.

Prvostepenu presudu u podgoričkom Višem sudu izreklo je krivično vijeće sutkinje Biljane Uskoković.