Nevjerovatna sportska priča Miodraga Martinovića

Trenira ragbi sedam mjeseci, kapiten je barskog "Mornara". Postao reprezentativac nakon šest odigranih utakmica, uskoro kraj karijere
154 pregleda 4 komentar(a)
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Privatna arhiva
Miodrag Mijo Martinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.05.2015. 16:46h

Baranin Miodrag- Mijo Martinović upravo je proslavio 42. rođendan, i debitovao u crnogorskoj ragbi reprezentaciji protiv Estonije prošlog mjeseca u Baru. Martinović je kapiten Ragbi kluba “Mornar”.

Nevjerovatna sportska priča ovog Baranina počinje prije sedam mjeseci kada je počeo da trenira ragbi, i nakon šest odigranih utakmica obuče i reprezentativni dres. Crveni "žersej" vukova, kako navijači zovu naše ragbiste, obukao je i protiv Slovačke u Budvi.

Martinović planira da završi u istoj takmičarskoj sezoni svoju karijeru, u kojoj je i započeo.

"Igrač sam treće linije, flanker, u reprezentaciji sam igrao stuba u prvoj liniji, a sada u plej-ofu naše u „Mornaru“ igraću talonera u prvoj liniji koji ubacuje loptu u igru sa aut linije i zadužen je za hvatanje lopte kad je dosuđen skram-prekršaj”, priča Martinović.

Martinović je zavolio ragbi preko televizijskih prenosa prije skoro 30 godina!

"Bila je to 1986, imali smo kući jednu od prvih satelitskih antena, tako sam prvi put vidio utakmice ragbija. Nekako smo nabavili loptu, ali onu za američki ragbi, počeli na Madžarici nas desetak da igramo onako kako smo zamišljali da treba. Sve do sad me ta sportska ljubav nije napuštala, stalno pratim sve utakmice koje su dostupne, priželjkivao sam da zaživi i kod nas, pogotovo sad kad je ragbi postao olimpijski sport", nastavlja Martinović.

Popularni "Obeliksi", reprezentacija Novog Zelanda, omiljeni su mu tim, njihov kapiten Riči Mekkol igrački mu je uzor, zbog njega i voli broj sedam koji nosi na dresu i igra na istoj poziciji.

Mijo se oprobao u biciklizmu, trenirao je plivanje sedam godina, igrao i vaterpolo, godinu dana je bio i u kik-boksu, u teretanu ide stalno.

"Želim da prestanem sa igranjem odmah poslije plej-ofa, nadam se da će to biti nakon osvajanja titule za koju „Mornar“ ima snage i srca. Okrenuću se ubuduće trenerskom pozivu. Iako me zovu da ostanem u reprezentaciji do turnira u Slovačkoj u novembru, ne vjerujem da će do toga doći, neka igraju mlađi", kaže Martinović.

Mimo sporta, Mijo vodi poslove u prodavnici parketa „Promadura“, bavi se i ugostiteljstvom u Jahting klubu u marini, do prije šest godina bio je i pomorac, a u mlađim danima je bio angažovan i kao model. U ragbiju, za koji mu najveću podršku daje supruga Ivana.

Ragbi ne zahtijeva građu Herkulesa, mada, veličina je bitna, tačnije, "pita se težina". Tri igrača u prvoj liniji u prosjeku zajedno imaju 370 kilograma, Mijo se šali da su u „Mornaru“ u prvoj liniji još uvijek poluteška kategorija, "samo 320 kila, ali, ne damo se!".

Ragbi je fer igra

U "Mornaru" je počeo sa treninzima 20. avgusta 2014, za reprezentaciju kaže da je pobjedom nad Estonijom u svom prvom zvaničnom meču postigla nevjerovatan uspjeh.

Napominje da ragbi, iako to na prvi pogled izgleda suprotno, nije grub sport, već da se u njemu striktno poštuju pravila i fer-plej- nema kontakta sa igračem bez lopte, ne smije se ostvarivati kontakt iznad grudi, svaki nesportski gest se kažnjava žutim kartonom.

Bonus video: