Incident u nikšićkoj Gimnaziji: Policajac prekoračio ovlašćenja

"Policijski službenik, za kojeg je indirektno iz policije saopšteno da se radi o R.L, postupao je protivno zakonu i s lošom procjenom date situacije. Savjet cijeni da je samostalno i uz podršku kolega postupajući policijski službenik imao sve uslove i resurse da savlada eventualni otpor i neprimjereno ponašanje bilo kojeg od učenika"
92 pregleda 25 komentar(a)
Gimnazija "Stojan Cerović", Foto: Svetlana Mandić
Gimnazija "Stojan Cerović", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.05.2015. 10:27h

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je policijski službenik prekoračio svoja ovlašćenja i da nije imao profesionalno i primjereno ponašanje prema S.K, jednom od učenika nikšićke Gimnazije, gdje je policija intervenisala po pozivu uprave, zbog navoda da je jedan učenik fizički napao svog profesora.

"Policijski službenik, za kojeg je indirektno iz policije saopšteno da se radi o R.L, postupao je protivno zakonu i s lošom procjenom date situacije. Savjet cijeni da je samostalno i uz podršku kolega postupajući policijski službenik imao sve uslove i resurse da savlada eventualni otpor i neprimjereno ponašanje bilo kojeg od učenika. Umjesto toga postupajući policijski službenik nije primjenjivao svoja ovlašćenja sa očekivanim integritetom i poštovanjem dostojanstva učenika S.K", navodi se u saopštenju Savjeta.

Pomoćnik direktora nikšićke Gimnazije Aleksandar Vujković je 8. aprila pozvao nikšićki Centar bezbjednosti jer je učenik Stefan Savićević (19) u učionici pokušao fizički da napadne profesora fizičkog Ž.D, saopštila je juče policija.

Policajci su u kancelariji pomoćnika direktora razgovarali sa njim i profesorom i pronašli Savićevića. Kada su ga poveli u policiju da da izjavu, ispred su ih sačekali drugi učenici. Četvorica njih su tada tvrdili da je policija prekoračila ovlašćenja prilikom njihovog, kako su kazali, bespotrebnog privođenja i upotrijebila silu.

Savjet za građansku kontrolu policije je na današnjoj sjednici razmatrao slučaj iz Nikšića, za koji su ranije dobili zajedničku izjavu pomoćnika direktora i profesora Gimnazije Ž.D, koji su predstavili incident ali se, kako navode iz Savjeta, nisu mogli izjasniti o primjeni policijskih ovlašćenja prema učenicima, jer preduzimanju tih radnji nisu prisustvovali.

Savjet, međutim, nije do okončanja rada na predmetu, dobio izjašnjenja učenika.

"Savjet je u radu na ovom predmetu uzeo u ozbir i video snimak koji je postavljen na Internetu, na YouTubeu. Policija je saopštila da nije mogla pouzdano prepoznati konkretne policijske službenike što po ocjeni Savjeta ne odgovara istini. Savjet je posebno zabrinut ukoliko ostali policijski službenici nisu ukazali ne neprofesionalan postupak svog kolege. Solidarnost u takvim okolnostima je sasvim nepoželjna i neprihvatljiva, ne doprinosi utvrđivanju svih činjenica i protivna je naporima za unapređenje i očuvanje policijskog integriteta", navodi se u saopštenju Savjeta.

U Savjetu smatraju da je "neprofesionalnom primjenom policijskih ovlašćenja nanijeta velika šteta ugledu policijske organizacije jer javnost ocjenjuje policiju i prema tome kako postupaju njeni službenici".

"Savjet cijeni da je u konkretnom slučaju zakazao i senzibilitet policije za rad i pristup prema mladima kao posebno osjetljivoj društvenoj grupi. Savjet ocjenjuje da se problematici nasilja mladih i njihovog neprimjerenog ponašanja mora pristupiti koordinisano, multidisciplinarno i multisektorski i da to ne može biti samo odgovornost policije", navodi se u saopštenju Savjeta.

Bonus video: