Trogodišnjak sa Daunovim sindromom se sjajno razvija zahvaljujući baletu

Arči ima tri godine, 45 minuta sedmično provodi na časovima baleta u plesnom studiju nedaleko od kuće u kojoj živi sa roditeljima. Zahvaljujući plesu, njegovo samopouzdanje je primjetno veće, a i njegove fizičke sposobnosti su bolje nego što je njegova majka vjerovala da će biti - dječak već sada može da skače i dobro hoda
152 pregleda 1 komentar(a)
Daunov sindrom, Foto: Shutterstock
Daunov sindrom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2015. 06:54h

Arči Aspen je rođen sa Daunovim sindromom i njegovim roditeljima je rečeno da dječak nikad neće uspjeti da dri korak sa svojim vršnjacima.

Djeca sa Daunovim sindromom obično nauče da hodaju, da govore, da se obuku, da sama odu u toalet, ali se to kod njih događa kasnije u odnosu na njihove vršnjake.

Takvoj djeci, kako se navodi na stranici stetoskop.info, treba posvetiti veću pažnju i kod kuće i van kuće, za njih su veoma bitni angažman roditelja i uključivanje u specijalne programe, rad sa defektologom, psihologom, logopedom... da bi se potencijali koje takvo dijete posjeduje maksimalno stimulisali i razvili.

Arči ima tri godine, 45 minuta sedmično provodi na časovima baleta u plesnom studiju nedaleko od kuće u kojoj živi sa roditeljima. Zahvaljujući plesu, njegovo samopouzdanje je primjetno veće, a i njegove fizičke sposobnosti su bolje nego što je njegova majka vjerovala da će biti - dječak već sada može da skače i dobro hoda.

"S vremena na vrijeme je nestabilan, ali se stvarno trudi", kazala je za Daily Mail Arčijeva majka Amanda.

Trogodišnji Arči je iznenadio ljekare, jer se razvija bolje nego što su oni očekivali da će se to dogoditi u njegovom uzrastu.

Amanda Aspen, koja u istu školu baleta vodi i kćerke Emili i Tili, koje imaju osam i pet godina, kaže da je Arčijeva sposobnost da održi pažnju sada bolja, da pažljivije sluša i što je najvažnije - uživa u plesu.

"Moj suprug i ja ćemo nastaviti da ga tretiramo kao normalno dijete i pustićemo ga da ispituje svoje granice. Sjajna stvar sa ovom školom baleta je što je Arči u potpunosti prihvaćen", kaže Amanda.

Bonus video: