Podrška razvoju kulture: U Nikšiću u maju 33 programa

Podrška razvoju kulture u Nikšiću predviđena je kao četvorogodišnji projekat, u cilju unapređenja života Nikšića, koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju
2 komentar(a)
Grad Nikšić (Novina)
Grad Nikšić (Novina)
Ažurirano: 04.05.2015. 14:55h

U Nikšiću će, u okviru Vladine podrške razvoju kulture, u maju biti realizovana 33 programa, a najzastupljeniji biće Centar za kulturu, koji će, uz ostale sadržaje, prikazati i 11 filmova.

Urednik filmskog programa nikšićkog Centra za kulturu i član Koordinacionog tima, Dragoljub Ilić, kazao je da su u saradnji sa Crnogorskom kinotekom obezbijedili emitovanje četiri dugometražna filma.

“Prvi je namijenjen djeci, tri su kultna ostvarenja majstora horora, fantastike i trilera Alfreda Hičkoka, dok će se preostalih sedam prikazati u saradnji sa Institutom Konfučije, a u okviru manifestacije Dani kineskog filma u Crnoj Gori”, kazao je Ilić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Ilić je najavio i izložbu Crnogorska istorija pamti kolekcionara Zorana Zekovića, u organizaciji Opštine, Fondacije Eeast river Montenegro i Centra za kulturu, kao i izložbu radova akademskog slikara Bratislava Medojevića.

Centar za kulturu potpisuje i organizaciju predavanja profesorice Vesne Vučinić na temu Muzika kao odraz društevnih i istorijskih zbivanja na teritoriji Nikšića, a pored autorke nastupiće pjesnikinja Gordana Sarić, dramski umjetnik Miro Nikolić i maestro na violini Vili Ferdinandi.

Program koji je posebno preporučen održaće se 8. maja na Seni 213 u okviru projekta Nek se čuje i naš glas, pod nazivom Vi ne znate šta mi znamo, u okviru koga će se svojim stvaralaštvom predstaviti članovi Udruženje paraplegičara iz Nikšića.

Početak majskog repertoara rezervisan je za pozorišna dešavanja, pa će publika sjutra veče na sceni Nikšićkog pozorišta vidjeti komad CNP-a i Kotor arta Predstava Hamleta u selu Mrduša donja, hrvatskog scenariste i književnika Iva Brešana, a u režiji italijanskog reditelja Luca Cortina.

Šef marketinga u Nikšićkom pozorištu i Koordinacionog tima Programa podrške razvoju kulture, Tanja Perišić, najavila je i dječju predstavu Lepe reči napred, ostale stoj, po motivima teksta Duška Radovića, koju će izvesti beogradska pozorišna trupa Happy teatar.

Na pozorišnom repertoaru biće i predstave Gde su kokoške, Kaži strejt, Svlačenje, po tekstu i režiji Mirjane Bobić Mojisilović, koja će promovisati i svoju novu knjigu, komedija Opasna igra pozorišta Slavija, monodrama Zlatni lančić od bižuterije, po tekstu Miodraga Karadžića, a igra Andrija Milošević.

Nikšićko pozorište organizovaće i koncert prvog akapelo benda na ovim prostorima Glas ne žice, koji proizvode muziku, ne koristeći instrumente,već svoje glasove.

Izvršni direktor Kulturnog centra Punkt Boško Milović najavio je koncert beogradskog kaver benda Rain dogs, koji će prenijeti umjetnost Toma Waitsa, poznatog američkog kantautora, koji će se održati u Zahumlju.

Svečani program povodom Dana nezavisnosti, kako je najavila Kristina Radović, pripremila je Javna ustanova Zahumlje, koja je sa Centrom za kulturu organizuje i trodnevnu Radionicu kreativnog pisanja, dramaturga Obrada Nenezića.

U okviru Programa biće i autorsko veče Dušana Govedarice, veče fransuske poezije – Šarl Bodler na Filozofskom fakultetu, dok će Javna ustanova Anderva, u suorganizaciji sa nevladinim udruženjem Bunker, organizovati rok koncerte više muzičara pod nazivom Mir, brate, mir.

Podrška razvoju kulture u Nikšiću predviđena je kao četvorogodišnji projekat, u cilju unapređenja života Nikšića, koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

U realizaciju Programa uključene su sve gradske ustanove iz te oblasti stvaralaštva, kao i Narodni muzej, Muzički centar, Državni arhiv, Centralna biblioteka Đurađ Crnojević, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Crnogorska kinoteka.

Bonus video: